Looking for America – Museum Hilversum

Vandaag was ik bij de opening van de expositie Looking for America in Museum Hilversum. Deze expositie die tot 20 augustus 2017 te zien is, toont de foto’s die Robin de Puy, Bieke Depoorter en Mario Wezel hebben gemaakt  van Amerikanen en Amerika. Daarnaast is de reisdocumentaire die Eva Jinek maakte in de aanloop van de laatste verkiezingen, te zien.

 

 

Op de opening waren de drie jonge fotografen aanwezig en zij vertelden over wat hen had gedreven tot het maken van hun foto’s. De nieuwsgierigheid naar het land en de mensen die daar wonen.

Na het openingspraatje konden we de foto’s bekijken. Iedere fotograaf heeft zijn eigen verdieping in het museum gekregen. De foto’s van Robin de Puy zijn gemaakt tijdens een roadtrip door Amerika en laten de ‘gewone’ Amerikaan zien. Naast haar foto’s kan je ook het verhaal van haar roadtrip lezen. Op de middelste verdieping hangen de foto’s van Mario Wezel. Zijn foto’s zijn vooral beelden van Amerika, zoals de uitgestrekte landschappen, een mensenmassa in een stadion. Op de benedenverdieping hangen de foto’s van Bieke Depoorter. Dit zijn portretten van mensen in al hun kwetsbaarheid.

 

 

Persoonlijk raakten de foto’s van Bieke Depoorter mij het meest. De eenzaamheid, het verdriet, ongemakkelijkheid, vrolijkheid en liefde straalt van de foto’s af. De beelden op de foto’s lijken soms net een verhaal te vertellen.

De foto’s van Robin de Porter zijn prachtige portretten van mensen die misschien niet voldoen aan het schoonheidsideaal, maar zo mooi zijn gefotografeerd, dat ze boeien. Het verhaal van haar roadtrip zijn lange verhalen en in het Engels geschreven. Dat vind ik niet prettig, maar het is wel leuk om haar verhaal bij de foto’s te lezen.

De foto’s van Mario Wezel zijn onpersoonlijker en afstandelijker. Het contrast met de foto’s van de dames is groot. En toch… ze maken het beeld wel compleet. De serie van Eva Jinek is een mooie aanvulling op de foto’s.

 

 

Tijdens het openingspraatje werd opgeroepen om vrienden en bekenden te adviseren niet met vakantie, maar naar deze tentoonstelling te gaan. Nou, dat is misschien wat overdreven. Maar desalniettemin, het is een interessante expositie, die zeker de moeite van het bezoeken waard is.

 

 

 

2 gedachtes over “Looking for America – Museum Hilversum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s