Toerist in eigen land

Na de wandeling van vorig weekend had ik me voorgenomen om meer te gaan wandelen. Met de Route.nl-app had ik een niet te lange wandeling gevonden op Marken en dat trok me wel, omdat ik – schaam, schaam – daar nog nooit was geweest. Dus stapte ik gisteren aan het einde van de ochtend in de auto richting het Waterland en heb me even toerist in eigen land gevoeld en een zalige dag gehad.

Na een mooie rit reed ik Marken binnen en werd gelijk naar de parkeerplaats geleid. Voor 9 euro kon ik de auto de rest van de middag parkeren (prijs dagkaart) en ik ben gelijk richting haven gelopen, omdat ik vermoedde dat daar wel een leuk restaurantje te vinden zou zijn voor de lunch. Na de afgelopen bloedhete week was het gisteren een stuk minder warm en bij de haven aangekomen, merkte ik ook gelijk dat er behoorlijk wat wind stond. Dat werd dus lekker uitwaaien! Bij Taverne de Visscher hebben ze een beschut terras met uitzicht op de haven, dus dat was een fijne plek voor de lunch. Daarna ben ik aan de wandel gegaan, onderweg foto’s makend van het schilderachtige Marken.

Ik ben gestart bij de Haven en heb het dijkhuisje van Sijtje Boes bekeken. Op aanraden van de vriendelijke dame die daar uitleg gaf over alles wat er te zien was, ben ik vervolgens naar de Kerkbuurt gegaan en heb daar de mooie kerk en het heerlijk kneuterige museum bekeken. In het museum is momenteel een tentoonstelling over de klederdracht op Marken. Het is een klein museum waar je in korte tijd op de hoogte gebracht wordt van de geschiedenis van Marken, de monniken die het land drooglegden, de reformatie, de rijke en arme tijd van Marken, de invoed van de vele overstromingen van het eiland, de watersnoodramp in 1912 en de landbouw en visserij als bronnen van inkomsten.

Na het museum en een wandeling door de Kerkbuurt ben ik weer richting haven gewandeld. Nog een kop koffie op de dijk en vervolgens ben ik begonnen aan een wandeling over de dijken richting de vuurtoren. Wat een prachtige natuur is er op Marken! Overal zie je vogels en heb je prachtige uitzichten over het IJsselmeer, de weilanden en op de verschillende buurten van Marken.

Na een flink stuk wandelen zag ik in de verte de vuurtoren liggen en dat was natuurlijk reden voor een stel foto’s. De vuurtoren blijkt achter een hek te liggen en daar kan je dus niet dichtbij komen, maar vanaf de dijk kan je genoeg leuke plaatjes schieten. Verder heb ik veel foto’s genomen van de vogels die ik onderweg zag, maar die zijn lang niet allemaal scherp. De harde wind zorgde dat ik de camera niet altijd stil kon houden.

Weer terug in het dorp heb ik mezelf getrakteerd op een welverdiend biertje en daarna een lekkere maaltijd. Op mijn stappenteller zag ik dat ik toch bijna 14 kilometer had gelopen. Dus deze middag was weer een prima training. Wanneer je op zoek bent naar een leuke wandeling, dan kan ik je Marken van harte aanbevelen!

8 gedachtes over “Toerist in eigen land

      1. Dat zou je wel zeggen, maar sommigen weten het zelfs dan te presteren een totaal ander beeld te schetsen 😉

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s