Sint Jansprocessie in Laren

Vandaag was in Laren de jaarlijkse Sint Jansprocessie. Het klinkt misschien raar, maar ondanks dat ik geboren en getogen ben in het Gooi en ik vroeger wel eens naar de mis op het Sint Janskerkhof ben geweest, heb ik de processie zelf nog nooit gezien. Vanmorgen ben ik, met fototoestel, langs de route gaan staan, zodat ik de processie, de enige processie boven de rivieren, eens in het echt kon zien.

Ik was precies op tijd om de processie onder de snelweg door richting het Sint Janskerkhof te zien lopen. De processie is een optocht van ongeveer 2000 gelovigen die biddend en zingend vanuit de Sint Jansbasiliek naar het oude Sint Janskerkhof trekt. Daar wordt temidden van de graven de Eucharistie gevierd. In de processie worden vaandels meegedragen en lopen meisjes mee als bruidje en jongens als jonker of kwastendrager.

Ook al ben ik zelf niet meer gelovig, ik blijf houden van de rituelen in de katholieke kerk. Deze processie is vol van rituelen en heeft met zijn pracht en praal iets moois, vind ik. De mensen die zingend en biddend meelopen in de processie, de broederschappen, de bisschop, de priesters, de Ridders, de Sint-Jansharmonie, de meisjes met hun witte jurkjes en de jongentjes die de kwasten dragen, ik vind het bijzonder. Het is een traditie die onder de riveren nog vrij normaal is, maar hier in het Noorden is het de enige, en die moet, wat mij betreft, behouden blijven.

8 gedachtes over “Sint Jansprocessie in Laren

  1. ook beneden de rivieren zie je dit niet elke dag. Sterker nog ik heb nog nooit een prosessie gezien maar zal er eens naar uitkijken. Voor de buitenwereld lijkt het anders maar ook in het zuiden is het allemaal minder aan het worden qua geloof.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s