Zomerse vrolijkheid in Laren

Afgelopen zondag ben ik naar Laren gefietst om de tentoonstelling Cuban Art Now in museum Singer te bezoeken. Deze vrolijke tentoonstelling van kunstwerken uit Cuba is niet het enige wat een bezoek aan Laren deze zomer tot een must maakt. Ook de Elephant Parade die door heel Laren te vinden is, is een goede reden. Je dag maak je af met een bezoekje aan de poffertjeskraam of het bekende café Het bonte paard.

Zodra je het centrum van Laren binnenrijdt of loopt, zie je al de grote, vrolijk beschilderde olifanten her en der staan. Bij het museum kan je een routekaart halen, als je zeker wilt zijn dat je geen enkele olifant mist. Op de Brink vind je de meeste olifanten bij elkaar, maar ook op diverse andere plekken staan de grote beesten. Verder staan in de tuin van Singer (gratis toegankelijk)  een aantal mooie olifanten. Ik heb ze nog niet allemaal gezien, maar ik ga zeker in de komende weken nog een keer de hele route langs. De olifanten zijn te leuk!

Waar ik ook heel vrolijk van werd, is de moderne kunst van Cuban Art Now, die je vindt in museum Singer. Deze kleurige kunst is particulier bezit van een Nederlands echtpaar dat lang op Cuba woonde. Ik zag schilderijen, beelden en installaties die allemaal makkelijk toegankelijk zijn. Geen ingewikkelde kunst, maar vrolijke kleuren en herkenbare beelden.  In het museum liepen kinderen rond, die deze tentoonstelling duidelijk leuk vonden. De vrolijke, primitieve kleuren spraken mij ook erg aan. Opvallend vond ik dat de meeste schilders nauwelijks politiek georiënteerde kunst maken. De beelden gaan over dromen, verlangens en de Cubaanse geschiedenis en cultuur. Erg leuk zijn de grote olifanten van JEFF. Het lijken opblaasbare olifanten, maar ze zijn van aluminium platen gemaakt.  Ze passen natuurlijk perfect bij de Elephant Parade.

Bij binnenkomst in de tentoonstellingsruimte kan je een audiotoer krijgen. Dat vind ik een aanrader. Hoewel er ook genoeg schriftelijke toelichting in de verschillende zalen en bij schilderijen is, is het ook fijn om gewoon te kunnen luisteren naar de uitleg en ondertussen om je heen te kijken.

Wanneer je deze zomer zin hebt in een vrolijk dagje cultuur snuiven, dan kan ik je een bezoek aan Laren van harte aanraden.

 

 

4 gedachtes over “Zomerse vrolijkheid in Laren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s