Heb jij Zwolle al ontdekt?

Afgelopen weekend ben ik naar Zwolle geweest. Al heel lang wilde ik heel graag dat aparte museum met het ‘ei’ op het dak in het echt zien, maar het was er nog niet van gekomen. De expositie van Jeroen Krabbé en de Zomerexpo waren nu genoeg reden om toch een keer naar het Zwolse af te reizen.

Aan het einde van de ochtend kwam ik in een regenachtig Zwolle aan. Op nog geen 10 minuten lopen van het station staat het museum De Fundatie en dan ben je ook gelijk in het centrum van deze Hanzestad. Bij het station zag ik ook een soort scootertaxi waarmee je voor 2.50 euro naar het centrum kan worden gereden. De route naar het museum en andere bezienswaardigheden staat goed aangegeven. Dat is, zeker in de regen, erg prettig!

In het museum aangekomen, ontdekte ik dat er behalve de Jeroen Krabbé-expositie en de Zomerexpo, ook werk te zien is van Friso ten Holt en Bob Dylan, naast een vaste collectie. In de hal op de eerste verdieping hoor je dan ook nog muziek van Michiel Borstlap. Dat klinkt als heel veel wat je ‘moet’ zien, maar dat viel uiteindelijk best mee. Eigenlijk is bijna alle kunst die er hangt en staat, behoorlijk modern. Daar moet je natuurlijk van houden, maar ik hou ervan! Via de vaste collectie ben ik naar de expositie Licht en Lijnen van Friso ten Holt gelopen. Deze, voor mij onbekende, kunstenaar uit Bergen (NH) is geinspireerd door Cézanne, het kubisme en de natuur. Dat zie je terug in zijn werk. Levendige, kleurige schilderijen van een man die zich in zijn leven behoorlijk heeft ontwikkeld. Het werk sprak me over het algemeen erg aan.

Daarna ben ik de grote hal overgestoken. In het auditorium dat je onderweg tegenkomt, kan je kijken naar videokunst. Als ik het me goed herinner, werd er werk van 6 verschillende videokunstenaars getoond. Vrolijk werk, niet ingewikkeld en plezierig om naar te kijken. Op naar Jeroen Krabbé. In DWDD heb ik Jeroen Krabbé horen vertellen hoe hij zich wilde ontwikkelen van landschapsschilder naar een schilder die ook abstract werk maakt. Hoewel ik geen kenner ben van het werk van Jeroen Krabbé, durf ik wel te zeggen dat de kleuren die hij gebruikte in zijn landschappen ook weer terug komen in deze meer abstracte schilderijen. Krachtige kleuren die misschien geen ‘echte’ landschappen verbeelden, maar toch… je voelt de landschappen. Deze schilderingen zijn wel krachtiger dan landschappen. Ik voelde de zoektocht van Krabbé naar het abstracte in zijn werk, maar dat is zeker niet vervelend.

Daarna naar het ‘ei’ voor de Zomerexpo met als thema Water. Werk van 254 kunstenaars is op 3 lokaties in en rondom Zwolle te zien en een groot deel dus ook in de Fundatie. Dat betekent heel verschillend werk, zoals schilderijen, foto’s, installaties, beelden. Alle werken zijn te koop en het is leuk om mensen om je heen ook serieus te horen praten over werk dat ze eventueel wel willen kopen. Heerlijk om over de twee verdiepingen te dwalen en te zien hoe kunstenaars dit thema Water hebben verbeeld.

Weer terug naar beneden waar het werk van Bob Dylan hangt en nog wat ander werk. Natuurlijk nog even ronddwalen in de museumwinkel en toen werd het tijd voor de lunch. Museum De Fundatie heeft er een fan bij, wat een fijn museum!

Maar ik ben ook fan geworden van Zwolle! Wat een zalige stad. Leuke winkeltjes in een prachtige historische omgeving. Dwalend door Zwolle ben ik bij de mooiste boekhandel van Nederland, Waanders in de Broeren, terechtgekomen. Dit is een boekhandel die is gevestigd in de Broerenkerk, een prachtig gebouw, maar ook een hele leuke winkel.

Verder wandelend kwam ik ook langs Galerie en Atelier Knikker. Leuk om naar binnen te wandelen en het kleurrijke, abstracte werk van de schilder Gerrit Knikker te bekijken. De schilder herken je aan zijn broek, die even kleurrijk is als zijn schilderijen. In de Grote- of St. Michaëlskerk (een van de twee driebeukige hallenkerken in Nederland, leerde ik van een andere bezoeker) was eindexamenwerk te zien van kunstacademie Artez. Not my cup of tea. Het werk kon me niet boeien.

Na nog een laatste drankje op een terras ben ik met een omweg langs de Sassenpoort weer naar het station gelopen, maar ik weet zeker dat ik weer terugkom in Zwolle. Ik ben een beetje verliefd geworden op deze vriendelijke stad waar nog veel meer te zien is, dan dat ik zaterdag heb gezien. Een aanrader!

Welke stad heeft jouw hart veroverd? Wat is jouw aanrader? Laat het me hieronder weten. Ik ben benieuwd!

8 gedachtes over “Heb jij Zwolle al ontdekt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s