Zondagmiddag in Amsterdam

Toen mijn tante Margreet Dijkstra stopte met werken, besloot ze om haar hobby nog professioneler aan te pakken en begon ze met een studie aan de Nieuwe Academie Utrecht, een vijfjarige deeltijdopleiding Beeldende Kunst. Afgelopen maand rondde ze de opleiding succesvol af en dat betekende dat haar werk te zien was op de eindexpo van de geslaagde kunstenaars. Reden genoeg om naar Amsterdam af te reizen, waar in Loods 6 op het KNSM-eiland, de eindexpositie plaatsvond.

Op zaterdagmiddag had ik een eindexpositie van de kunstacademie in Zwolle gezien en die vond ik niet heel bijzonder, maar deze expositie in Amsterdam sprak me wel aan. Ik kreeg een rondleiding langs het werk van de cursisten en hoorde hoe sommige cursisten zich tijdens hun opleiding hadden ontwikkeld. Het is leuk om te horen dat dat soms een hele zoektocht is naar wat je kan en hoe je nog beter kan worden. Bij mijn tante zag ik de ontwikkeling van grote, stoere natuurschilderijen naar dit kleine, bijna grafisch aandoende werk (zie foto’s hierboven.) De beschilderde boekenkaften laten een soort van wiskundige natuurafbeeldingen zien, die mij erg aanspreken.

De vrolijke en kleurige schilderijen van Ruud Lampe vond ik erg leuk. De sinistere beelden van Roeland Heijne vond ik een beetje eng, maar wel mooi gemaakt. En het miniatuurwerk van Paulien Tolboom sprak me in eerste instantie niet aan, maar toen ik haar fotoboek zag, was ik om. Het kleine werk krijgt op de foto’s iets krachtigs en door de goede compositie krijgt het werk betekenis.

Behalve deze expositie was er ook een Graduation Expo van de Fotovakschool Apeldoorn te zien in Loods 6. Omdat fotograferen een van mijn hobby’s is, vond ik het leuk om ook daar even langs te wandelen. Ook hier zag ik werk dat me erg aansprak, zoals de reportage van ouderen met hun huisdier van Linda Westland-Seves

Aangestoken door al die mooie foto’s kon ik het in de hal van Loods 6 niet laten om zelf te proberen een mooie foto te maken van de bijzondere trappen. Mooi zo’n oud industrieel gebouw dat met respect is gerenoveerd.

Na alle kunst en een blik in de beroemde Pol’s Potten-winkel heb ik lekker geluncht bij Café Zuid vlakbij de Loods. Daarna ben ik via het Oostelijk Havengebied teruggelopen naar het Centraal Station en heb onderweg met verwondering gekeken hoe ontzettend deze omgeving in de laatste jaren veranderd en vernieuwd is. Wandelend langs het water liep ik heerlijk in het zonnetje en onderweg was er voor mij genoeg te zien van dit deel van Amsterdam waar ik eigenlijk niet zo snel kom als ik een dagje Amsterdam doe. Best jammer, want het is een mooi gebied.

Amsterdam is en blijft een leuke stad voor een middagje wandelen en kunst kijken. En natuurlijk om te fotograferen!

7 gedachtes over “Zondagmiddag in Amsterdam

  1. Interessant om te zien in Amsterdam ,wat ook de moeite waard is om te zien de plaats Delft daar kom ik zelf vandaan vooral de oude en nieuwe kerk echt de moeite waard Evelyn

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s