Landgoed Zonnestraal, altijd goed

Tot zo’n twintig jaar geleden werkte ik met enige regelmaat als verpleegkundige in ziekenhuis Zonnestraal.  Toen was ik al dol op de omgeving en de bijzondere gebouwen. Het ziekenhuis verdween, maar de gebouwen bleven grotendeels in gebruik voor fysiotherapie,  oogartsen, bloedbank enzovoort.20160515_160538

Het oude en vervallen Dresselhuyspaviljoen werd zelfs gered van de ondergang en deels gerestaureerd. Op veel mensen hebben de gebouwen, ontworpen door de bekende architect Jan Duiker, een enorme aantrekkingskracht. Zo ook op mij. Zodra ik lees dat er weer een expositie of iets dergelijks is, ga ik kijken, stiekem  meer voor het gebouw dan voor de kunst. Deze maand (juli) exposeert PubArt Kunstprojecten  het werk van kunstenaars Elganan Jelsma en Rob Schultheiss in het Dresselhuyspaviljoen.

 

Met mijn nieuwe fototoestel (daarover later meer šŸ˜£šŸ˜ ) ben ik het gebouw rondgelopen, genietend van de bijzondere sfeer van dit oude gebouw. De kleine ziekenkamers, de oude wasruimtes,  de mooie ronde trappen, het vele glas, je kan je een voorstelling maken hoe hier ruim 50 jaar geleden alles nog in bedrijf was. In de centrale hal wordt op grote borden en foto’s verteld over het toenmalige sanatorium. 

 

 In de oude patiĆ«ntenkamers en andere ruimtes staan en hangen schilderijen,  tekeningen en beelden.  Het werk is heel gevarieerd,  veel felle kleuren, maar ook tekeningen in ingetogen kleuren. Een enkel werk herkende ik van een eerdere expositie. 

 

Er is veel te zien, niet alleen een enorme hoeveelheid schilderijen en tekeningen,  maar ook het gebouw en het uitzicht.  Ik vind het fijn om lekker wat te dwalen en de omgeving op me te laten inwerken.  Kamertjes in- en uitlopen, soms stil blijven staan en andere keren gelijk doorlopen. De kunstenaars zijn zelf ook aanwezig en kunnen je het een en ander vertellen over hun werk en hun projecten. Zo is er ook een ruimte waar werk van andere kunstenaars te zien is, die zich hebben uitgeleefd met het boek Wreck this journal van Kerk Smith.

 

Daarna ben ik nog een stuk gaan wandelen over het terrein,  want daar is ook genoeg te zien. Zonnestraal blijft een van mijn favoriete plekken in Hilversum,  je kan er heerlijk wandelen en als hobbyfotograaf kan je je er prima vermaken! Heb jij ook van die favoriete plekken waar je graag naar toe gaat, omdat het er altijd fijn is? Wil je ze delen? Ik vind het leuk om jullie reacties te lezen!

 

 

 

7 gedachtes over “Landgoed Zonnestraal, altijd goed

  1. Bijzondere plek! Ik hou wel van terreinen die niet meer gebruikt worden voor wat het eerst was. Wisselen die tentoonstellingen ook? Dit is trouwens 1 van mijn favo bouwstijlen genaamd het Nieuwe Bouwen. Heb al meer panden bezocht in deze stijl en ik denk dat deze er tzt bij komt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Het is een hele bijzondere plek. In het Dresselhuyspaviljoen zijn onregelmatig exposities. Op de website is er vaak wel iets over te vinden. In Hilversum is ook hotel Gooiland, ook van Duiker en ook dus Het Nieuwe Bouwen. Dat hotel is onlangs opgeknapt.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s