Roadtrip en France, een weekje schilderen

In de vorige 2 verslagen heb ik verteld hoe ik de noordwestkust van Frankrijk aan het verkennen was. Afgelopen week zat ik in het midden van Frankrijk, onder Clermont Ferrand, in Saint Berain voor een cursus schilderen bij Art Et Creation. Boven op een berg, een fabuleus uitzicht en een oase van rust. Nou ja…. rust in het dorp. Door de cursisten werd hard gewerkt.

Saint Berain is een gehucht met 7 inwoners, en 2 daarvan, Jaap en Ahmed, runnen daar een chambres d’hotes en in de zomer schilder- en beeldhouwcursussen. Terwijl je druk bezig bent met steen of verf verzorgt Ahmed (‘mijn favoriete kok!’) de lekkerste maaltijden met veel zelfgekweekte groenten. De innerlijke mens komt hier volop aan zijn trekken. Vorig jaar heb ik onder leiding van Jaap een mooi beeld uit serpetijn gehakt, afgelopen week heb ik de kwast gehanteerd. Na 4 jaar niet schilderen, was dat weer flink wennen. Maar na veel gerotzooid te hebben, zijn er toch een paar aardige werkjes ontstaan. Nee, ik ben nog geen Van Gogh, maar ik ben best tevreden over het eindresultaat.

Woensdagmiddag zijn we een paar uurtjes naar Le Puy en Velay geweest en samen met medecursist Christine heb ik de kathedraal bekeken en zijn we IN de Notre Dame de France omhoog geklommen, zodat we uiteindelijk tussen de sterren op haar hoofd stonden (op een smal laddertje). Voor iemand met angst voor trappen afdalen is dat best een hele prestatie. Want 262 treden omhoog is niet het probleem, maar je moet ook weer omlaag…. Maar het is de moeite waard. Vanuit dit 16 meter hoge beeld, gemaakt van 213 kanonnen van de Slag van Sebastopol heb je onderweg naar boven mooie uitzichten op de omgeving, maar ook de binnenkant van deze dame is indrukwekkend om te zien.

Zaterdag na het beëindigen van de cursus ben ik nogmaals Le Puy en Velay ingelopen. Ik kwam een soort van processie tegen, ben over de markt gelopen en heb nogmaals de kathedraal bekeken. Daarna ben ik naar het naastgelegen klooster gegaan en na een lunch in de tuin van het Hotel Dieu, heb ik de Picasso-tentoonstelling aldaar bekeken. Dat vond ik geen aanrader. Er hangt weinig echt werk in enkele donkere zalen. Na het museum kwam ik per ongeluk terecht in een centrum voor mensen die informatie willen over de pelgrimsroute naar Compostella de Santiago . Dat was grappig. Een vrolijke Noor (?) vertelde me het een en ander over de pelgrimage en de pelgrims.

Daarna ben ik naar Bourge en Bresse gereden voor een overnachting en een leuke avond in een stad waar ’s avonds op 3 plaatsen, theater, stadhuis en klooster, een lichtshow wordt gegeven. Vandaag ga ik weer door naar …. dat ga ik zo eens beslissen bij een bakje koffie op een terras. Mijn vakantie duurt nog even voort.

5 gedachtes over “Roadtrip en France, een weekje schilderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s