Een wondere reis door de microwereld

Vanmiddag was ik in het Pinetum Blijdestein in Hilversum bij de lezing Een wondere reis door de microwereld door Wim van Egmond. Wim van Egmond is opgeleid als fotograaf aan de kunstacademie en heeft zich gespecialiseerd in de fotomicrografie en stereoscopische fotografie. Kort gezegd betekent dat dat hij foto’s en films maakt van eencelligen, schimmels en insecten die je met het blote oog niet of nauwelijks kan zien, maar door te kijken door een sterke microscoop krijg je een geheel nieuwe wereld te zien.

Het klinkt misschien saai, maar het is fascinerend. Wim is geen wetenschapper, maar weet voldoende om te vertellen wat je ziet. De foto’s die je ziet, zijn prachtig, maar vooral indrukwekkend. De filmpjes van groeiende schimmels, mesthopen die worden verteerd door regenwormen en groeiende zaden/plantjes zijn superieur! Het is zo indrukwekkend, ook als je, net als ik, weinig van deze materie af weet. Deze filmpjes in de biologieles maakt elke les tot een feestje!

Wim liet aan het begin van de lezing bijzondere foto’s zien van eencelligen, amoebes en waterdiertjes. Hij vertelde over hoe hij deze foto’s maakte. Hij werkte mee aan het programma over de reis van de Beagle en maakte daar foto’s van het kleinste leven in de zee. Hij maakte foto’s en films voor Micropia in Artis. Op www.micropolitan.org kan je een overzicht van zijn werk zien. Maar veel leuker is als je hem hoort vertellen over zijn werk en al die prachtige beelden ziet. Een aantal jaar geleden is hij in Klokhuis geweest, dat filmpje zie je HIER. Als je ooit de kans hebt om een lezing van Wim van Egmond bij te wonen, doe dat dan!

Na de lezing ben ik nog even door het Pinetum gelopen. Ook dat is de moeite waard om een keer te bezoeken wanneer je houdt van natuur. Het Pinetum is een mooie botanische tuin die gespecialiseerd is in coniferen.

3 gedachtes over “Een wondere reis door de microwereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s