Het Muiderslot

Vorige week regende het, maar ik wilde toch het huis uit. Ik besloot naar het Muiderslot in Muiden te rijden. Een goede beslissing. The Amsterdam Castle blijkt namelijk een heel leuk kasteel te zijn met een mooie tuin en een echte valkenier!

Ik kwam vrij laat in Muiden en had eigenlijk nog maar 2 uur tot sluitingstijd voor mijn bezoek. Met een museumkaart heb je gratis toegang, dus dat is dan geen probleem. Op de website zag ik later dat er een expositie is over The Amsterdam Castle en de relatie met Graaf Floris V (Muiderslot, de geheime sleutel tot Amsterdam). Die heb ik dus wel gemist 🙂 Deze expositie is er nog tot eind oktober, dus die kan ik nog een keer bezoeken.

Wat ik heel leuk vond, is de gratis rondleiding die je kunt boeken bij een automaat voor het slot. Die rondleiding duurt een half uur. Wij werden rondgeleid door een jonge enthousiaste vrouw. Het verhaal dat wordt verteld is doorspekt met spreekwoorden en gezegdes. Zo kom je te weten waar het gezegde ‘bier hijsen’ vandaan komt en ook waarom we tegen iemand die zuinig is, zeggen dat hij ‘op zijn geld blijft zitten’. Ik leerde ook dat de uitdrukking ‘het ondergeschoven kind’ niets te maken heeft met een kind dat onder het bed geschoven wordt, maar dat een ondergeschoven kind een stiefkind is, vaak een kind dat geroofd was en dat de plaats van een gestorven kind innam.

Na de rondleiding heb ik nog de ‘riddertour’ gelopen. Veel trappen omhoog, maar dan heb je wel een mooi uitzicht op de prachtige omgeving waarin het Muiderslot ligt. Daarnaast kom je door leuke ruimtes, waar je echte kasteelkleren kan aantrekken of waar zowel volwassenen als kinderen allerlei dingen kunnen ontdekken. Er is ook nog een torenroute. Voor kinderen is dit allemaal leuk. Ze kunnen rondlopen en er zijn leuke activiteiten voor de kinderen, die uiteindelijk ook nog tot ridder geslagen kunnen worden.

Buiten kan je heerlijk rondlopen in de mooi aangelegde tuinen (in de herfst helaas een beetje minder) of om het slot heen lopen. Je komt dan ook langs de tent van de valkenier. Een paar keer per dag is er ook een valkeniersshow. Ik kwam onderweg ook nog een steiger tegen waarvanaf de boot naar het eiland Pampus vertrekt (voor Pampus liggen).

Het Muiderslot is echt een aanrader. Het is een leuk museum, niet alleen voor volwassenen, maar dus ook voor kinderen. Ik ga hier zeker een keer met mijn nichtje heen, want het lijkt me fantastisch om dit kasteel met haar te ‘ontdekken’. Ondanks de regenachtige dag had ik een hele leuke middag!

10 gedachtes over “Het Muiderslot

  1. Mijn trouwfoto’s zijn daar gemaakt, en met de brugklas fietsten wij al over de dijk hierheen omdat het les was, geschiedenis les, en dat in anderhalf uur tijd, heen en terug.

    Maar ja, ik woon er om de hoek, hou het in de gaten, in de zomer doen ze ook veel aan optredens van allerlei, kindertoneelspel bijv.

    X

    Geliked door 1 persoon

  2. Muiderslot is leuk! Ben er ook wel eens geweest, maar wil graag nog eens terug om hem ook echt met rondleiding te bezoeken. Ik vind het leuk om alle verhalen te horen van de mensen die daar kwamen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s