Een bezoek aan Paleis Soestdijk

Eigenlijk was ik van plan om een wandeling over Landgoed de Paltz bij te maken. Maar ik fietste fout en kwam voorbij Paleis Soestdijk en besloot om dat te bezoeken. En dat was een goede beslissing, want het paleis is nog maar een paar maanden open. Het Paleis is verkocht en het is nog onbekend wat er na december gaat gebeuren. Tot december zijn het Paleis en de tuinen nog te bezoeken en kan je tijdens een rondleiding horen over de geschiedenis van dit voormalige woonpaleis van koningin Juliana en haar gezin.

Wat ik niet wist, was dat Paleis Soestdijk het voormalige zomerpaleis was van Koning Willem II en zijn Russische vrouw, Anna Paulowna en dat zij verantwoordelijk is voor de inrichting van dit paleis. Voordat het een woonpaleis werd, gebruikten ook de koningen en koninginnen na Willem II het paleis als zomerwoning. Het paleis is kleiner dan je verwacht en dat is een grappige constatering. Ik woon niet ver van Soestdijk en ben in mijn leven talloze malen langs het paleis gereden en zag altijd een enorm gebouw. Als je binnen bent, valt op dat het gebouw weliswaar heel langgerekt is, maar ook heel smal.

De dame die ons rondleidde, was gepassioneerd en goed op de hoogte van de geschiedenis van het paleis en het koningshuis. Haar verhaal bracht het gebouw tot leven. De rondleiding gaat niet alleen door de voormalige officiële ruimtes, maar ook door de woonvertrekken van koningin Juliana en prins Bernhard. Dit zijn lichte vertrekken met uitzicht op de prachtige tuin. Helaas zijn alle meubelen uit de kamers verdwenen, waardoor je niet echt meer ziet hoe de koninklijke familie hier woonde. Verder zie je ook alleen de kamers op de begane grond. Dus waar prinses Beatrix in haar jeugd heeft geslapen, blijft een mysterie. 🙂

Na de rondleiding door het paleis en een kort bezoek aan de expositie Transformatie van de werken van M.C. Escher en Samuel Jessurun De Mesquita, ben ik de tuinen ingelopen. De tuinen zijn redelijk eenvoudig, maar prachtig. De tuinen zijn ook in de 17e eeuw (als ik het me goed herinner) aangelegd en hebben na de aanleg geen grote veranderingen meer ondergaan. Achter de tuin is een bos en daar zie je onder andere de Emmalaan en het Julianalaantje. In het bos kom je een chalet tegen dat Wilhelmina van haar ouders kreeg op haar 18e. Her en der wordt ook extra informatie gegeven over de geschiedenis van dit paleis en haar tuinen.

In de tuinen staan veel kunstwerken, niet alleen oude beelden, maar ook moderne beelden, zoals de enorme roze bril. Bij de bril staat een bordje waarop staat dat je gevraagd wordt naar jouw ideeen voor het paleis. Maar of er naar die ideeen gekeken wordt, vraag ik me af. Op de facebooksite kon ik niets vinden hierover.

Ik vond het erg leuk om toch nog even voor de officiële verkoop van het paleis, het te kunnen bezichtigen. Dat het gebouw moet worden aangepast aan de eisen van de tijd, lijdt geen twijfel, maar het is te hopen dat de nieuwe eigenaars met respect voor de geschiedenis dit paleis in stand kunnen houden.

3 gedachtes over “Een bezoek aan Paleis Soestdijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s