De Zaanse Schans en Streets of the World

Op een hele koude zaterdagmiddag reed ik naar Zaandam waar ik een kort bezoek bracht aan de Zaanse Schans en een wat langer bezoek een de foto-expositie Streets of the World in een ijskoude oude fabriekshal. Twee fotogenieke plekken rondom Zaandam die het bezoeken waard zijn. Tip: trek warme kleren en schoenen aan!

Ergens, ik weet niet meer waar, had ik gelezen over de foto-expositie Streets of the World van Jeroen Swolfs. Het klonk interessant en dus besloot ik om de expositie te bezoeken en tegelijk eens de Zaanse Schans te bezoeken. Het was bijzonder weer, de mist hing in de lucht en het was behoorlijk koud. Onderweg naar de Zaanstreek zag ik prachtige winterse taferelen, die er bijna voor zorgden dat ik al eerder een afslag nam om te gaan wandelen rondom Naarden, Muiden enzovoort. Maar ik ben doorgereden naar de Schans waar het heerlijk rustig was. Er stonden twee bussen en een paar auto’s, dus ik hoefde me niet tussen massa’s toeristen te mengen.

Eigenlijk heb ik alleen rondgewandeld en heb ik niets bezocht. Elke molen, bijna elk huisje is te bezichtigen, maar wel na het betalen van een paar euro. Daar had ik eigenlijk geen zin in. Misschien jammer, maar ik wilde ook nog naar de fototentoonstelling. Ondanks de koude vond ik het toch best fijn om langs de dijk te wandelen en te genieten van dit puur Hollandse plekje. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor toeristen de ultieme toeristische hotspot van Nederland is. Overigens zijn er een paar mooie wandelingen uitgezet die volgens mij allemaal de moeite waard zijn. Leuk om nog eens voor terug te komen.

Na lekker een uurtje gewandeld te hebben, ben ik weer in de auto gestapt en naar het Hembrugterrein in Zaandam gereden. Dit oude industrieterrein is nu een gebied met een foodmarket en allerlei ondernemingen die zich in de oude gebouwen hebben gevestigd. Helemaal hip, maar op deze winterse dag was het er ook fris. Het is wel bijzonder om tussen die oude gebouwen rond te wandelen.

De fototentoonstelling Streets of the World werd op deze zaterdag niet druk bezocht, er liepen maar een maar mensen rond in de enorme fabriekshal. Het wordt je aangeraden om voor je de foto’s gaat bekijken, eerst  de 45 minuten durende documentaire te kijken die er door National Geographic is gemaakt van de Nederlandse fotograaf Jeroen Swolfs. Jeroen reisde gedurende 7 jaar de wereld rond met als doel in elk hoofdstad van de wereld (195) één foto van het straatbeeld te maken. Zijn foto’s zijn er vooral op gericht om te laten zien wat er allemaal voor goeds gebeurt tussen mensen in de hoofdstad van een land.

Na de film bekijk je de foto en het is leuk dat je dan een beetje begrijpt hoe elke foto tot stand is gekomen. 195 foto’s is best veel, maar het is een tentoonstelling die ruim is opgezet en die je in de gelegenheid stelt lekker tussen de foto’s door te wandelen en te blijven staan als een beeld je aandacht trekt. Bij elke foto is een korte toelichting op de foto die vertelt wat je ziet en waarom deze foto zo is genomen. Een boeiende en hoopgevende tentoonstelling. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 1 april 2018. Al met al een koude, maar wel heel boeiende zaterdagmiddag!

 

Volg jij mijn blog al? Dat kan makkelijk door te klikken op de knop VOLG onderaan of aan de zijkant van deze pagina.

7 gedachtes over “De Zaanse Schans en Streets of the World

  1. De Zaanse Schans bezocht ik een jaar of 2 geleden op een avond. Heerlijk rondgehangen en genoten. Die foto met die 2 eenden is geweldig. De tentoonstelling doet me niet zoveel. Maar ik ga zeker een keer terug zie ik nu.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s