Naar Zwolle voor Neo Rauch

Het was gisteren een prachtige dag om er weer op uit te trekken. Dit keer naar Zwolle om de schilderijen van Neo Rauch in museum de Fundatie te bekijken en wat te slenteren door de stad.

Elke keer neem ik me voor om niet te laat op te staan en op tijd te vertrekken, maar mijn vrije dagen beginnen toch met lummelen en een beetje bankhangen. Zo ook gistermorgen. Dus uiteindelijk ging ik pas na 11.30 uur op pad en reed ik in een heerlijk zonnetje naar Zwolle. Ik had me eerst voorgenomen om te gaan lunchen in Harderwijk, maar eenmaal onderweg besloot ik toch in één keer door te rijden. Nadat ik mijn auto had geparkeerd in een te dure parkeergarage, liep ik de stad in. Wat is Zwolle toch een ontzettend fijne, levendige stad! Leuke winkels, gezellige cafeetjes en prachtige huizen. De vorige keer dat ik in Zwolle kwam, was het druilerig, nu met de zon was het volop genieten.

Veel sneller dan verwacht, was ik al bij het museum aangekomen, maar ik besloot eerst nog even te lunchen. Dat heb ik gedaan bij Villa Suikerberg, wat direct naast het museum ligt. Sommige mensen zaten al lekker buiten, maar ik ben toch maar binnen gaan zitten. Een leuk, hip restaurantje met vriendelijke bediening. Je zit er echt prettig en de lunch was lekker. Tijdens het afrekenen hoorde ik iemand zeggen dat de tentoonstelling van Neo Rauch tegenviel. Oh… dat beloofde niet veel goeds.

Gelukkig is het museum gratis toegankelijk met je museumjaarkaart, dus ik ben naar binnengegaan met het idee, dat ik zo weer weg kon. De vorige keer dat ik hier was, waren er meerdere exposities te zien, dit keer was praktisch het hele museum gewijd aan Neo Rauch. Bij binnenkomst zie je op de muur de kreet ‘Ich arbeite an der Wiederverzauberung der Welt’ staan. Nieuwsgierig gemaakt, begon ik aan de expositie. Grote schilderijen met alleen de naam van het schilderij, weinig toelichting. Alleen op sommige tussenmuren staan wat uitspraken van Neo Rauch. Ik zag veel kleuren die ik associeer met de DDR, veel figuren die bezig waren met handelingen, ik zag raadselachtige verhalen die ik niet helemaal begreep. En dat gevoel bleef mij de hele tijd bij… ik miste het verhaal.

Op de bovenste verdieping ben ik wat gaan lezen en bladeren in één van de catalogussen die er lagen. Het gaf me iets meer inzicht in het verhaal achter de schilderijen. Neo Rauch wil geen politieke boodschap uitdragen (maar dat gevoel had ik wel), maar zegt vooral te werken vanuit visioenen en beelden vanuit zijn onderbewustzijn. Ergens begrijp ik wel waarom deze man gezien wordt als een groot kunstenaar, want hij maakt echt mooie, intrigerende schilderijen. Maar ik werd er toch ook niet heel enthousiast van.

Zou ik deze tentoonstelling aanraden? Ja, toch wel. Maak er een leuke dag Zwolle van. Geniet van de stad en van de heerlijke sfeer in deze mooie Hanzestad, ga lekker lunchen en loop dan ook even het museum in. Het is zeker de moeite waard om langs de schilderijen te lopen en je af te vragen wat je ziet. Misschien begrijp je, net als ik, het verhaal niet, maar de schilderijen zijn wel fijn om naar te kijken. En daarna weer lekker de stad in! Vergeet niet om ook nog even te gaan kijken in de prachtige boekhandel Waanders in de Broeren. Ook als je niet van boeken houdt, moet je even binnenlopen in deze voormalige kerk. Fijne dag in Zwolle gewenst!

4 gedachtes over “Naar Zwolle voor Neo Rauch

  1. Leuk om je bezoek te lezen Paulien! De fundatie is een mooi museum. Prachtig zicht over de stad vanuit de koepel.

    Het fijne van een museumkaart is dat als iets je tegen valt, of je twijfelt je makkelijker in en uit een museum loopt. Wij komen sinds onze museumkaart in veel meer verschillende musea, met verrassende uitkomsten.

    Groetjes, Jeanine.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s