Een weekje Valencia, zoveel te doen …

Vorige week kwam ik alweer terug uit Valencia waar ik bijna een week heb rondgewandeld. Ook al viel het weer flink tegen, ik heb me prima vermaakt in deze bijzondere stad. Een stad die heel anders was dan ik verwacht had, maar Valencia is zeker een leuke stad voor een (wat langere) stedentrip.

 

Valencia is de twee na grootste stad van Spanje en dat merk je. Er is veel hoogbouw en enorm veel verkeer. Door de hele stad lopen brede wegen, niet zelden steek je 4, of eigenlijk 8, rijbanen over om aan de overkant van de weg te komen. Dat geeft drukte en lawaai. Maar daar tegenover staan ook weer de rustige wijken en het enorme stadspark Jardin del Turia van wel 9 kilometer lang, dat gelegen is in de drooggelegde bedding van de rivier de Turia. En leuk, in elke straat lijkt wel een cafeetje, barretje of restaurantje te zijn.

 

Er is een mooie, historische binnenstad met prachtige, oude gebouwen waaraan je duidelijk de culturen ziet die door de eeuwen heen in de stad geleefd hebben. Daarnaast zie je veel grote panden in art nouveau-stijl van begin 1900 en de hele moderne wijken met hedendaagse architectuur. De Ciudad de las Artes Y Ciencias (Stad van Kunsten en Wetenschappen) is misschien wel het meest gefotografeerde deel van de stad. En dan heb je nog de wijken bij de havens en het strand. Valencia heeft dus een heel gevarieerd stadsbeeld.

 

De eerste dag dat ik in Valencia was, scheen de zon. Ik wilde een fiets huren bij het hotel, maar alle fietsen waren al verhuurd en dus ben ik gaan lopen. Heerlijk in het zonnetje, door het Turiapark eerst naar die fascinerende Stad van Kunsten en Wetenschappen en daarna weer door het park naar het historische centrum. Ik had geen kaartje of route meegenomen, dus ik ben gewoon lekker gaan dwalen. Ik heb genoten. Heerlijk geluncht op een terras in de zon en genoten van de bedrijvigheid om me heen.

 

Aan het eind van de middag heb ik voor 48 uur een kaartje gekocht voor de Hop-On-Hop-Off bustour. Je kan kiezen uit 2 maatschappijen, ik heb voor de rode bussen gekozen. Beide organisaties hebben 2 routes, 1 maritieme, dat is het havengebied en 1 historische, die gaat door het oudere deel van Valencia. Ik besloot eerst de route richting havengebied te nemen. Je rijdt vanuit het centrum langs de Ciudad de las Artes Y Ciencias naar het havengebied en het strand.

Met de Hop-On-Hop-Off bustour overbrug je grote afstanden, maar of ik het nu echt een aanrader vind, ik weet het niet. Natuurlijk zie je veel op zo’n tocht en zit je mooi hoog, maar in Valencia is het zo makkelijk om een fiets te huren en rond te fietsen, al die plekken kan je ook vrij makkelijk zelf ontdekken. Een nadeel vond ik ook dat de opstapplekken best lastig te vinden zijn. Dat ondervond ik op dinsdag toen het de hele dag goot van de regen.

 

Op dinsdag regende het dus de hele dag en daarom ben ik naar het Museum van Wetenschappen gegaan. Voor slechts 5 euro kan je in dit museum van alles zien op het gebied van wetenschap, evolutie en technologie. Het is een echt beleefmuseum, waar van alles te doen en te zien is. Ideaal voor een regenachtige dag. De beschrijvingen bij alle bezienswaardigheden zijn in het Spaans en Engels, zodat je niet hoeft te raden waar je naar staat te kijken als je Spaans niet zo goed is.

 

In het museum was ook de expositie van de poppen die centraal staan tijdens Les Fallas, een groot traditioneel feest dat half maart gevierd wordt in Valencia. In Nederland ben ik weliswaar nooit naar een corso of carnavalsoptocht geweest, maar ik denk dat je het daar een beetje mee kan vergelijken. Allerlei organisaties, mensen en wijken hebben hun best gedaan om prachtige poppen te maken die actuele en minder actuele zaken uitbeelden. Die poppen worden tijdens Les Fallas meegedragen in optochten en na het feest verbrand. Slechts 1 van de poppen wordt gered en dat is de pop die het publiek heeft gekozen als degene die de vuurstapel mag overleven.

 

Na mijn bezoek aan het museum en een lunch in de buurt, ben ik naar het centrum gelopen en heb daar de bus gepakt voor de tour door de historische stad. De ramen van de bus waren beslagen, ik was nat en koud, afijn … het was geen succes. Na de tour ben ik naar het hotel gelopen om op te warmen en ’s avonds heb ik lekker tapas gegeten in een leuk tentje in de buurt van het hotel. Lekkere wijn, vriendelijke ober, toch nog een fijn einde van een wat sombere dag.

 

De weersvoorspelling voor de rest van de week was matig, elke dag nog wat regen en kou. In mijn volgende post vertel ik je wat ik nog meer heb gedaan in Valencia tijdens deze ‘winterse’ dagen. Want ook met tegenvallende weersomstandigheden is er genoeg te doen in deze mooie, Spaanse stad. Dus, stay tuned!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s