Wat te doen in Valencia met slecht weer!

Tijdens de voorjaarsvakantie was ik in Valencia en het weer zat niet mee. Alleen op de eerste dag en de laatste ochtend zag ik een helderblauwe hemel, de rest van de week was het regenachtig en koud. Niet precies het weer waarop ik me had verheugd toen ik in december mijn reis plande. Maar … niet getreurd, ook met slecht weer is er in Valencia genoeg te doen en zoals zo vaak… het regent (bijna) nooit de hele dag! En met een paraplu op zak kom je een heel eind.

Zoals ik al in mijn vorige blogbericht vertelde, ben ik naar het Museo de las Ciencias Principe Felipe ofwel het museum van Wetenschappen geweest. Soms is het gebouw waarin een museum gevestigd is, voor mij al een reden om ernaar toe te gaan. Het grote interactieve wetenschapsmuseum is gevestigd in een van die aparte gebouwen in de Ciudad de las Artes y las Ciencias, in het Nederlands: de Stad van de Kunsten en Wetenschappen. Voor slechts 5 euro mag je naar binnen en kan je de wereld van de wetenschap verkennen. Mijn twee favoriete attracties van de uitgebreide expositie waren de film die de ESA in de ruimte maakte en het spiegellabyrint. Maar er is veel meer leuks te zien en te ontdekken.

Vlakbij dit museum is de Oceanografic, een groot park waar je allerlei onderwaterdieren kan bekijken. Eigenlijk stond dit park ook op mijn to-do-lijstje, want ik ben dol op aquaria, maar ik ben er uiteindelijk niet geweest. De volgende keer dat ik naar Valencia ga, ga ik er zeker heen.

Tegen de Ciudad de las Artes y las Ciencias aan ligt het Turiapark. Dit 9 kilometer lange park ligt in de drooggelegde bedding van de rivier de Turia. In dit park kan je wandelen, fietsen, joggen. Maar er is ook een fantastische speeltuin, een midgetgolfbaan en ik weet niet wat aan vertier. Natuurlijk kan je er ook kleine ‘uitspanningen’ vinden met terras. Ik vond het zalig om door dit park van de ene kant van de stad naar de andere kant te lopen. Natuurlijk, als het regent is het minder, maar je kan wel schuilen onder de vele bruggen die het park overbruggen. 🙂

In het centrum kan je (tegen betaling) de kathedraal bezoeken, er is een archeologisch museum, een militair museum en nog veel meer. Je kan niet alles bezoeken in een paar dagen, maar het is duidelijk: er is voor ieder wat wils. Op een van de dagen kwam ik schuilend voor de regen terecht in de Universiteit van Valencia. Ook daar heb ik me een tijdje vermaakt. Dwalend door het gebouw kwam ik bij een expositie, een cafeetje en een hele mooie oude bibliotheek.

Net als veel mensen vind ik het ook leuk om de Mercado’s te bezoeken. De bedrijvigheid, maar vooral de prachtige gebouwen waarin deze overdekte markten gevestigd zijn, zijn een bezoek meer dan waard. De Mercado Cental is een overdekte markt waar je allerlei soorten voedsel kan kopen, groenten en fruit, kruiden, noten en olijven, vlees, vis en hammen, jambonnes! Er is genoeg te zien en het gebouw is een architectonisch hoogstandje. Vooral de grote glas-in-lood koepel in het midden van de hal is prachtig. In de Mercado Colon zitten vooral allerlei eettentjes, maar er zijn ook kraampjes met koopwaar. Deze mercado is wat simpeler, maar de mozaïeken aan de buitenkant (achterkant!) vond ik mooier.

Op een van de regenachtige dagen ben ik naar de Fundacion Bancaja geweest. Deze particuliere instelling verzorgt hele mooie exposities die gratis toegankelijk zijn. Op een van de etages was een expositie van het werk van de Spaanse kunstenaar Manolo Valdes, een in Spanje zeer bekende kunstenaar. Ik ben verliefd geworden op zijn werk. Grootse schilderijen, enorme beelden, bruusk, brutaal, bijzonder en indrukwekkend. Helaas mocht je geen foto’s maken en ik ben dan helaas ook zo braaf dat ik dat niet doe. Daarom hier een link naar een filmpje van deze expositie. De tentoonstellingen van Sorolla (schilderijen) en Vicente Orti (houten sculpturen) op de andere verdiepingen van het museum, waren ook mooi… maar Valdes is mijn nieuwe liefde!! In Valencia heb ik 2 grote vrouwensculpturen zien staan van zijn hand, een vlakbij het Congrescentrum, een groot blauw glinsterend kunstwerk en een in de jachthaven.


Van 1 maart tot 19 maart is er dagelijks om 14.00 uur het oorverdovende spektakel La Mascletà op het Plaza Ayuntamiento. Gedurende 5 tot 10 minuten wordt vuurwerk afgestoken in een bepaald ritme. Dit geeft een enorm lawaai en is een bijzondere belevenis. Het gedonder dat door de gebouwen nog eens weerkaatst wordt, wordt op een gegeven moment zo luid, dat het lijkt alsof er een aardbeving plaatsvindt. Ik vond het echt bijzonder om dit mee te maken. Het hele plein staat vol met Valencianen voor wie dit een bijzonder evenement is. Je kan zelfs een VIP-plaats boeken om alles goed te kunnen zien. Dit luide evenement is de aanloop naar het Fallasfestival, het grootste straatfestival van Europa.

Een van de andere dagen ben ik naar het museum voor moderne kunst, het IVAM, geweest. Ook dit museum had een aantal bijzondere exposities. Ik ging voor Miro, maar het werk van Federico Guzman en de expositie The birth of abstraction vond ik ook heel mooi.

Op vrijdag toen er maar heel weinig regen voorspeld was, ben ik richting de haven en het strand gelopen. Ik houd er erg van om een beetje door een stad te dwalen en te kijken wat ik tegenkom. Het was leuk om door het havengebied te wandelen. Veel gebouwen worden tegenwoordig voor andere doeleinden gebruikt, wat precies werd mij echter niet altijd duidelijk. Het was heerlijk om over het strand te wandelen en lekker te lunchen bij een van de strandtentjes.

Voor mij bleek Valencia een stad te zijn, waar je lekker door de straten kan dwalen, wandelend of fietsend. Er is zoveel te zien, veel mooie muurschilderingen, prachtige gebouwen, mozaïeken, mooie straten. Loop het Estacio del Nord in, een heel mooi oud station. Of ga naar het oude postkantoor met ook weer een prachtige koepel of bekijk de Arena. En niet te vergeten, strijk neer op een van de leuke terrasjes of geniet bij minder mooi weer van de vele gezellige cafeetjes en restaurantjes. Voor de mensen die van shoppen houden, er zijn ontzettend veel leuke winkeltjes, je kan je hart ophalen.

Ik weet het zeker, ik ga nog een keer terug naar Valencia, want er is nog genoeg te zien. Hopelijk tref ik dan wel beter weer!

7 gedachtes over “Wat te doen in Valencia met slecht weer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s