De bloemen van Jan Siebelink

Voor Miekes leesclub mocht ik weer een boek recenseren. Dat is eigenlijk altijd leuk! Eerst komt de aankondiging van de NCRV en een aantal dagen later ligt er een ‘cadeautje’ in de brievenbus. Dit keer dus De bloemen van Jan Siebelink. In zekere zin een dubbel cadeau, want het is een boek vol prachtige tekeningen van bloemen, die vergezeld gaan van citaten uit de boeken van Jan Siebelink.

Ik had nog nooit een boek van Jan Siebelink gelezen en had me verheugd op een mooie roman. Dat is dit boek dus niet. Het boek is eigenlijk een soort plantenbijbel. Er staan tientallen tekeningen in van allerlei planten, zoals de aalbessenstruik, de berenklauw, het madeliefje tot aan de zwaardlelie. Maar in tegenstelling tot een plantenencyclopedie staan er geen beschrijvingen bij, maar citaten uit de boeken van Jan Siebelink waarin de desbetreffende bloem wordt genoemd. In enkele gevallen heeft Jan Siebelink voor dit boek een herinnering bij een bloem, plant of boom geschreven.

Vaak zijn de ‘beschrijvingen’ dus puur citaten uit de boeken, waarin de bloem of plant een symbool is die in de situatie paste, soms ook zijn het leuke wetenswaardigheden over de plant. Zo vertelt Jan Siebelink bij de chrysant hoe belangrijk het was dat op 2 november, Allerzielen, de dubbele witte troschrysant die zijn vader kweekte, in bloei was. Was hij dat niet, dan was de bloem onverkoopbaar.

Geen roman dus, maar wel een heerlijk blader-, kijk- en leesboek, dat je kan openslaan waar je wilt. Voor mij was het dus niet de kennismaking met Jan Siebelink waarop ik had gehoopt, maar ik heb wel een mooie indruk gekregen van hoe hij schrijft. De citaten maken me nieuwsgierig naar zijn boeken en ik ga beslist nu een van zijn romans lezen.

4 gedachtes over “De bloemen van Jan Siebelink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s