Een Instameet langs de Hollandse Waterlinie

Heb jij op school ook geleerd over de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Dit stelsel van forten en verdedigingswerken werd in de 19e eeuw gebouwd om onze grote steden te beschermen tegen de vijand. Wat we ons toen waarschijnlijk niet realiseerden, was dat dit verdedigingsstelsel, weliswaar nauwelijks echt gebruikt, uniek in de wereld is. Tijdens een Instameet van Instameet Holland mocht ik met 17 enthousiaste fotografen een aantal van die forten en werken bezoeken. We hadden een fantastische dag!

’s Morgens om 10.00 uur werden we verwacht bij Fort bij Asperen. Bij het fort staat De Taveerne, waar je terecht kan voor koffie, lunch en borrel. Onder het genot van koffie met gebak kregen we op het terras van de Taveerne uitleg over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het fort bij Asperen, dat we na de koffie ook van binnen en bovenop bekeken. Op het fort staat een prachtige glazen koepel. De tekeningen op de glazen leien zijn gemaakt door kinderen van basisscholen uit de omgeving. Na het fort gefotografeerd te hebben, keken we nog snel naar de waaiersluis die vlak voor het fort ligt om vervolgens vlug in de bus te stappen. We vertrokken naar fort 2.

Onderweg passeerden we Bunker 599, dit is een doorgezaagde bunker in het landschap. Deze vroegere groepsschuilplaats aan de Diefdijk bij Culemborg, is doorgezaagd om zo een andere kijk te geven op deze onverwoestbare bunkers. Het pad door de bunker loopt over in een steiger en die loopt weer over in een dubbele rij palen in het water. Een prachtig gezicht.

We reden verder langs de Diefdijk en passeerden een aantal zogenoemde coupures en kwamen bij Fort Everdingen. Dit fort vormde samen met Fort Honswijk, dat we later op de dag zouden bezoeken, het Lekacces. Fort Everdingen is beduidend groter dan het fort bij Asperen. Het is gebouwd tussen 1842 en 1847. Bij het fort is een camper- en caravanplaats en een brouwerij. We wandelen door en om het fort en maakten foto’s van deze mooie plek. Vervolgens reden we naar Werk aan het Spoel.

Met het Liniepontje, een voetgangerspontje dat alleen in de zomer vaart, voeren we naar de overkant van de Lek en daar wandelden we door de uiterwaarden naar de dijk, waar we terecht kwamen bij Werk aan de Groeneweg., waar we door de loopgraven liepen. Er is een leuke beleefroute waarbij je van alles te weten komt over de geschiedenis van dit verdedigingswerk. Hier werden we weer opgepikt door de bus en reden we naar Werk aan de Korte Uitweg . Daar kregen we in het theehuis een heerlijke lunch. Weer zagen we zo’n mooie historische plek in de natuur. Naast het theehuis is er een natuurkampeerterrein en ook een aanlegplaats voor kano’s.

Na de lunch gingen we naar Fort Honswijk, het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We hadden het geluk dat we naar binnen konden in dit prachtige fort, dat in de winter dient als overwinteringsplaats voor vleermuizen. Wat een waanzinnige plek! Wij, instagrammers, gingen er volledig los! Dit fort is echt een prachtig gebouw en de sfeer is zo bijzonder. Elke 2e en 4e zondag zijn er rondleidingen en kan je het fort bezichtigen. Wij hadden hier met gemak de rest van de middag kunnen blijven.

Maar we gingen weer verder. De volgende stop was bij Het Verdronken bos bij Tull en ’t Waal (gemeente Houten). Het Verdronken Bos is een bos dat als waterberging is ingericht. Als er teveel regen is gevallen, kan hier het overtollige water naar toe. De bomen die hier stonden, konden niet tegen de hoge waterstand en zijn afgestorven. De afgestorven bomen steken boven het water uit. Over het water zijn vlonders aangelegd, zodat je ‘over het water kan lopen’. Een bijzondere plek om te wandelen en te genieten van de rust en de natuur.

Na de wandeling over het water reden we naar Fort Maarseveen, het was ondertussen tijd voor een drankje! Een paar weken geleden had ik dit kleine fort al ‘ontdekt’ tijdens een fietstocht. In het fort zit de Cultuur Cantine, een actieve broedplaats voor kunst, cultuur en recreatie. En een leuke plek voor een drankje!

Vervolgens reden we door naar Fort Nieuwersluis. In dit fort huizen allerlei kleine bedrijfjes en er is een horecagelegenheid, die elke zondag open is. Toen we aan kwamen rijden, zagen we op het grote grasveld twee feestelijk gedekte tafels staan en een heleboel hangmatten. Sommigen van ons sloegen direct weer aan het fotograferen, anderen doken de hangmatten in. Heerlijk buiten in de avondzon begonnen we aan het diner. Een frisse bietencarpacio vooraf, een ietwat pittige curry als hoofdgerecht en een meer dan lekkere pavlova als toetje. Tussen hoofdgerecht en dessert werden ons nog de ruimtes getoond, waar tijdens de Koude Oorlog een Burgerbeschermingspost zat. Toen we weer buiten kwamen, stond de prachtige pavlova op ons te wachten. Wat een verwennerij!

En nog was onze dag niet voorbij. Je kan niet met bijna 20 fotografen op stap gaan en de zonsondergang overslaan! Daarvoor togen we naar Fort Spion bij Loosdrecht. Om het waterige zonnetje te zien ondergaan, moesten we echter wat verder de dijk op. Helaas was het geen spectaculaire sunset, maar wel een mooie roze lucht en wat stukjes zon.

Moe, maar ontzettend voldaan stapten we voor de laatste keer het busje in en reed Erik, onze buschauffeur van de dag, ons weer veilig terug naar Fort Asperen. Het was een fantastische dag, heerlijk weer, fantastische forten, gezellige mensen en de hele dag door verwend worden. Als je me op Instagram volgt, heb je waarschijnlijk al een aantal foto’s voorbij zien komen. Wanneer je op Instagram zoekt met hashtag #instameetholland_nhw of #nieuwehollandsewaterlinie kan je de foto’s van mijn collega-fotografen van die dag zien.

Instameet Holland, Monique, ontzettend bedankt dat ik mee mocht op deze superdag. En alle lieve, gastvrije, enthousiaste mensen van de forten, de werken, de diverse horecagelegenheden en het voetpontje van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, bedankt voor jullie gastvrijheid! We zijn ontzettend verwend. Ik heb genoten van ons prachtige historische erfgoed in ons prachtige Nederland. En ik hoop dat we heel snel kunnen zeggen dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie behoort tot het Unesco Werelderfgoed! Want bijzonder is het!

Steeds meer forten zijn te bezoeken en er zijn wandel- en fietsroutes waarbij je forten en verdedigingswerken onderweg tegenkomt. En dat allemaal op prachtige plekken midden in de natuur, die een bezoek waard zijn! Op de site van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan je veel informatie hierover vinden.

12 gedachtes over “Een Instameet langs de Hollandse Waterlinie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s