Mooi Linieland, langs forten en kastelen

Afgelopen weekend 2 en 3 juni stonden de waterlinie en de natuur eromheen centraal tijdens Mooi Linieland en er waren allerlei leuke activiteiten te doen op de diverse forten. Zondag deed ik een workshop natuurfotografie bij Fort Abcoude en op zaterdag fietste ik een rondje langs het Muiderslot en een aantal forten. Via de app Route.nl had ik de kasteel-en fortenroute gedownload, een route van een kleine 42 kilometer.

Via de hei fietste ik van Hilversum naar Naarden. In Bussum besloot ik langs Fort Werk IV te fietsen. Dit fort was een onderdeel van het Offensief van Naarden. Tegenwoordig huist hier de Vernissage. Je kan hier workshops volgen, feesten vieren en trouwen. Vrienden zijn een aantal jaar terug hier getrouwd, dat was toen heel gezellig en sfeervol in en om het fort. Vanmiddag was er weinig te doen. Maar er was wel een heel leuk trio mannen, de Dirt Road Music Band, die aan het oefenen waren en begonnen te zingen en spelen toen ik aankwam. Ik mocht kiezen tussen een rustig of sneller nummer en kreeg ze alle 2 te horen! Zo leuk! En echt goede en vrolijke muziek!

Door naar Naarden Vesting, onderdeel van de Hollandse Waterlinie, zowel de oude als de nieuwe. Op de Marktstraat heb ik geluncht en me verbaasd over de enorme hoeveelheid auto’s die door die straat rijdt. Ik fietste een stukje door de vesting en reed vervolgens naar Fort Ronduit. Fort Ronduit is een klein batterijfort met fortgracht en brug, dat een extra verdediging vormde voor Vesting Naarden, aan de kant van de Zuiderzee, tegenwoordig het Gooimeer. Helaas was het fort gesloten en kon ik alleen door het hek ernaar kijken.

Door in de richting Muiderberg en Muiden. Onderweg zag ik veel bunkers in de weilanden staan, enkele hebben ondertussen een functie als opslag, volgens mij. Ik reed Muiden in en passeerden het Muizenfort. Het Muizenfort werd gebouwd van 1874-1877 als versterking van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het gold als schakel tussen die verdedigingslinie en de Stelling van Amsterdam. Vlakbij staat de Kazerne. In dit gebouw huist tegenwoordig de bibliotheek van Muiden.

Verder naar het Muiderslot. In dit kasteel woonden ooit Floris V en PC Hooft. Het Muiderslot was onderdeel van diverse waterlinies, volgens de site. Vorig jaar ben ik weer eens een keer naar dit kasteelmuseum geweest. Ik vond het een leuk museum met veel verschillende activiteiten en ook erg leuk voor kinderen! Vlakbij ligt het eiland Pampus, waar ik nog heel graag eens naar toe wil. Vandaag lukte dat helaas niet meer. Daarom maar even een pauze ingelast bij de sluis van Muiden, waar leuke terrassen zijn.

Daarna langs de Vecht naar Vestingstad Weesp. Via Fort aan de Ossenmarkt fietste ik verder langs de Vecht naar Fort Uitermeer. Dit fort dat zowel onderdeel was van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Stelling van Amsterdam zag ik vorig jaar voor het eerst. Het is behoorlijk vervallen en ik weet niet of het nog wel toegankelijk is. Helaas is de naastgelegen horeca onlangs afgebrand. Echt jammer, want het lag op een hele mooie plek in een bocht van de Vecht, midden in de natuur.

Via het fietspad langs het Naardermeer fietste ik weer terug naar Hilversum. Het was jammer dat er vandaag op mjjn route geen forten te bezichtigen waren, maar de fietsroute is wel erg mooi.

Zondag fietste ik naar Fort Abcoude waar een aantal activiteiten waren, onder andere de workshop Natuurfotografie waar ik me voor had aangemeld. Het weer was gelukkig beter, want met de grijze wolkenlucht van zaterdag was het lastig om mooie foto’s te maken. Fort Abcoude is een prachtig fort dat hoort bij de Stelling van Amsterdam. De natuurfotograaf Geurt Besselink gaf ons in een drie uur durende workshop een inkijkje in zijn manier van fotograferen en nam ons mee naar buiten om onder zijn leiding een aantal mooie foto’s te maken. Erg leuk om een paar kleine kneepjes van het vak te leren!

Op de website van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en op Forten.nl zijn alle activiteiten te vinden die er in en om de verschillende forten plaatsvinden.

De route die ik gefietst heb, kan je ook vinden op Forten.nl. Hij heet daar de Fortenlandroute.

6 gedachtes over “Mooi Linieland, langs forten en kastelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s