Geschilderde tuinen en de tuin van Singer

In Hilversum kom ik veel aanplakbiljetten tegen van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht. Tijdens dit festival dat tot 9 september duurt, staan landschap, natuur en kunst centraal. Er zijn tentoonstellingen, wandelingen, excursies en allerlei andere activiteiten. Een van de tentoonstellingen, Geschilderde tuinen, is in het Singer Museum, waar je ook de nieuw aangelegde beeldentuin kan bezoeken.

Vanmiddag fietste ik naar Laren om deze nieuwe expositie te bezoeken. Het was heerlijk weer voor een een tochtje over de hei. In het museum was het niet heel druk. De tentoonstelling is opgedeeld in 6 thema’s: bloemen, de tuin in, seizoenen, de tuin van de kunstenaar, tuinen in Laren, mystieke tuinen en eindigt met De tuin van de Singers. Daarnaast is er nog een kleine tentoonstelling Portretten en als je weer terugloopt naar de uitgang passeer je de bijzondere tuinontwerpen van Piet Oudolf en zijn plan voor de Singertuin.

Je ziet schilderijen van Claude Monet, Charley Toorop, Ferdinand Hart Nibbrig en nog heel veel andere schilders uit de 19e eeuw. Dat betekent veel impressionisten en veel kleuren. Door de indeling in thema’s krijgt de tentoonstelling een mooie opbouw en een soort van verhaal. En dat is wel nodig, want uiteindelijk heb je gewoon 6 zalen met schilderijen met bloemen. Hele mooie schilderijen, maar heel spannend wordt het niet.

Daarom is het fijn  dat je na alle geschilderde bloemen en tuinen uitkomt bij de tuinzalen met de kleinere expositie Portretten uit de Singercollectie Veel schilderijen van Jan Sluijter (altijd goed!), Kees van Dongen en Leo Gestel. Een mooie verzameling mannen en vrouwen hangt er aan de muren!

Na de schilderijen ging ik naar de nieuw aangelegde beeldentuin. De tuin is ontworpen door Piet Oudolf. Deze tuinarchitect heeft ook de tuin van museum Voorlinden ontworpen en schijnt in Amerika en Engeland zo beroemd te zijn, dat er nu mensen uit die landen speciaal voor de tuin naar het museum komen. De tuin is pas net aangelegd en moet zich nog verder ‘ontwikkelen ‘, maar ook nu is het al heel prettig om door de tuin te wandelen en de beelden te bekijken. Een van de medewerkers van het museum gaf de tip om een keer naar de tuin van Piet Oudolf in Hummelo te gaan. Volgens de website is deze tuin dit jaar voor het laatst geopend.

De combinatie van schilderijen en de mooie tuin maakt dat het Singer deze zomer zeker de moeite waard is om te bezoeken. Loop daarna ook nog even verder over de Oude Drift naar de akker met zomergerst, een heerlijk schilderachtig tafereel in dit kunstenaarsdorp.

 

3 gedachtes over “Geschilderde tuinen en de tuin van Singer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s