Rondje Liniepontje, wandelen langs de Lek

Afgelopen zondag ben ik weer met de wandelclub op stap geweest. Vorige maand wandelden we in de duinen bij Castricum, deze keer deden we de VVV Wandelroute Rondje Liniepontje. Dit is een wandeling rondom de Lek tussen Schalkwijk en Culemborg. Een heerlijke wandeling over voornamelijk onverharde paden, langs forten en werken en door de uiterwaarden met twee keer een overtocht over de Lek met de pont. En dan hadden we ook nog eens prima wandelweer.

Het Rondje Liniepontje is een rondwandeling van 10 kilometer en kan je vanaf verschillende punten starten. Wij begonnen en eindigen op station Culemborg, wat de tocht ruim 4 kilometer langer maakt. Bij de jachthaven in Culemborg kan je gratis parkeren, maar er zijn ook andere gratis parkeerplaatsen langs de route. Ideaal! Wij liepen naar de veerpont van Culemborg en staken de Lek over. Aan de overkant liepen we gelijk naar links het uiterwaardengebied Steenwaard in. Een mooi natuurgebied met veel groen en fluitende vogels.

Na ruim een uur wandelen, kwamen we bij Werk aan de Groeneweg. Door dit verdedigingswerk met kazematten, loopgraven en aarden wallen loopt een beleefroute van 3 kilometer. Een leuke speel- en ontdekplek voor kinderen, maar ook leuk voor volwassenen! Er staan diverse palen met informatie en opdrachten en op die manier leer je van alles over de geschiedenis van dit verdedigingswerk. Zo kom je te weten hoe groot een groepsverblijf in de loopgraven is en hoe deze eruitziet en waarom er zoveel fruitbomen staan in dit gebied. Naast het Werk zit Rustpunt Bloemestein waar je op het erf lekker kan uitrusten en zelf een kop koffie of thee kan zetten. Voor mij was het Rustpunt-principe nog onbekend, maar ik vind het een leuke ontdekking!

Vervolgens liepen we weer een stukje terug langs de geitjes en schapen naar het Liniepontje. Dit voetgangerspontje vaart alleen in de zomermaanden, elk weekend en in juni, juli en augustus bijna elke dag (zie website). Het pont wordt bemand door vrijwilligers, die er zichtbaar plezier in hebben. Het lijkt ons ook fantastisch vrijwilligerswerk, maar de vriendelijke dame die dienst heeft, vertelt wel dat het op rustige dagen soms toch wel wat saai is en dat je op op drukke dagen mensen ontmoet die erg onaangenaam kunnen reageren als ze niet gelijk met het pontje mee kunnen.

Aan de overkant van de Lek wandelden we om Fort Everdingen heen. We passeerden de bierbrouwerij en het proeflokaal en liepen over de camping die ons een heel prettige verblijfplaats lijkt. Heerlijk kamperen midden in de natuur op een prachtige historische plek! De route gaat vervolgens richting Werk aan het Spoel, waar die zondag een korenfestival, Buiten Gewoon Zingen, was. We hoorden de koren al van ver zingen. Het is onderweg echt genieten van de mooie vergezichten en de natuur.

Daarna ging de route verder langs de Lek door de Goilberdingerwaard naar Culemborg. We liepen weer onder de spoorbrug door en waren al snel terug bij de autoveerpont waarop we een paar uur daarvoor naar de overkant vertrokken. Vanaf daar wandelden we door Culemborg terug naar het station. Onderweg begon het opeens te regenen, waardoor we toch nog behoorlijk nat op de trein stonden te wachten. Helaas. We waren het erover eens dat dit echt een fijne wandeling is, die door de pontjes, de Werken en het Fort ook erg afwisselend is. Ik denk wel, dat je deze wandeling moet doen op een droge dag, er is onderweg maar weinig beschutting. Maar dan is het ook wel een superleuke tocht!

4 gedachtes over “Rondje Liniepontje, wandelen langs de Lek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s