Landschap in beeld in Huizer Museum

Tijdens het Erfgoedfestival Groen in Gooi en Vecht zijn er in diverse musea in de regio tentoonstellingen waar de natuur centraal staat. Vorige week was ik in het Singer om de tentoonstelling Geschilderde tuinen te bekijken, vanmiddag was ik in Huizen voor de tentoonstelling Groen Gooi. Een klein overzicht van de verschillende landschappen van het Gooi.

Het Huizer Museum is een heel klein museum. Beneden is is een kleine vaste tentoonstelling over de Huizer klederdracht. Boven is de speciale tentoonstelling Groen Gooi. Ook die is niet groot. Aan een van de muren hangt een overzicht van de ontwikkeling van de natuur in het Gooi. Er is een paneel waarop je op foto’s kan klikken, waarna er een video start waarin zanger Ernst van der Sloot een landschap bezingt. Op een mooie houten tafel liggen een aantal boeken met foto’s en schilderijen van landschappen.

Verder hangen er prachtige foto’s van Frans Lemmens, fotograaf en filmer van Nederland van Boven. Deze foto’s vind ik echt supermooi. Het zijn foto’s van mooie natuurplekken in het Gooi, die de 9 verschillende landschappen van het Gooi, zoals bossen, aarden wallen en meenten, tonen. Daarnaast hangen er schilderijen van onder andere William Henry Singer en de zussen Adri en Gretha Pieck. Er staan ook wat beelden.

In de kelder is een kleine tentoonstelling van de Huizer Klederdracht. Als verpleegkundige kwam ik in de jaren 90 nog wel eens Huizer dames tegen die klederdracht droegen. Uit de expositie begrijp ik, dat er nu niemand meer in deze kleding loopt. Zoals bij veel van dit soort kleine musea, leer je ook het een en ander van de geschiedenis van de stad of het dorp. In dit museum is dat wel minder, omdat het museum gewoon te weinig ruimte heeft.

Eerlijk gezegd valt het museum me een beetje tegen. Dat ligt vooral aan mij. Op basis van de beschrijving in de programmabrochure van Groen in Gooi en Vecht had ik een grotere expositie verwacht. Wat wel leuk is, is dat het museum midden in het oude dorp staat en ook vlak bij de winkels. Dat maakt wel dat je een museumbezoek prima kan combineren met een wandeling door het oude Huizen of een fietstocht door de mooie omgeving. En dan is het zeker leuk om te zíen hoe schilders en de fotograaf de mooie Gooise landschappen wisten vast te leggen.

 

8 gedachtes over “Landschap in beeld in Huizer Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s