Tuintalks bij Kasteel Sypesteyn

In Loosdrecht staat het jongste kasteeltje van Nederland, kasteel Sypesteyn. Het is begin vorige eeuw gebouwd door jonkheer Henri van Sypesteyn. Deze meneer wilde niet alleen een mooi kasteeltje om zijn verzamelingen in uit te stallen, hij wilde ook een mooie tuin. Hij kocht daarom 6 ha grond in Loosdrecht en begon met het aanleggen van de tuin. In de fraai aangelegde tuin zijn daarom ook hele oude bomen te vinden, nog geplant door de jonkheer zelf. In deze tuin en bijbehorende weilanden was ik donderdagavond voor een tuintalk, die in het kader van het festival Groen in Gooi en Vecht was georganiseerd.

In meerdere tuinen in het Gooi zijn deze zomer de zogenaamde tuintalks. Ze zijn meestal gratis toegankelijk en enthousiaste sprekers leiden je door de tuin en vertellen van alles over die tuin. Op zo’n mooie avond was dat natuurlijk een feestje. Dus na mijn werk fietste ik vanuit Utrecht door Oud-Zuilen, Maarseveen en Breukelerveen naar Nieuw-Loosdrecht. Ik passeerde onderweg de Vecht en de molens bij Oud-Zuilen en at een hapje op de Strook in Breukeleveen. Het waaide hard, dus het water was leeg.

Om 19.30 uur was ik bij het kasteel. Een aantal jaar geleden was ik al eens bij een rondleiding door het kasteel. De ontstaansgeschiedenis en bouw van het kasteel zijn een bezoek meer dan waard. Verder herinner ik me de prachtige verzameling Loosdrechts porselein, maar ook de andere verzamelingen van de jonkheer die te bezichtigen zijn. Daarnaast is de tuin ook het bekijken waard. Tijdens de tuintalk en -walk liepen we eigenlijk vooral door de weilanden achter de tuin en bekeken de Drecht waar vroeger het afvalwater in werd geloosd, loos + Drecht werd dus Loosdrecht.

De enthousiaste hovenier van Sypesteyn liet ons de enorme dassenburcht zien en wees ons ook op de unieke elzenbroekbossen in het gebied. Deze verzameling bomen op een natte plek, zoals het veengebied, herbergen diverse soorten planten. Al wandelend door een weiland met hele lieve IJslandse pony’s, slootjes overstekend en dwars door een maïsveld, kwamen we bij de Drecht. Bijzonder, want op deze plek kom je niet zomaar.

Daarna liepen we weer terug naar de tuin en kregen nog een kleine rondleiding langs een paar hoogtepunten in de tuin, zoals de fraaie siertuin en een hele, oude, enorm hoge boom waarvan ik de naam vergeten ben. Het was een leuke en leerzame avond. Op de website van Groen in Gooi en Vecht zie je een overzicht van de tuintalks die de komende tijd nog zullen plaatsvinden op de verschillende locaties. Een aanrader!

Een gedachte over “Tuintalks bij Kasteel Sypesteyn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s