Wandelen en kunst in Drenthe bij Into nature

Een paar weken geleden zag ik een aankondiging voor een Instawalk door de Drentse kunsttentoonstelling Into nature. Dat leek me leuk, vooral omdat dit in het eerste weekend van mijn vakantie viel. Een goed begin dus! Als je me op Instagram volgt, heb je vast al een aantal foto’s voorbij zien komen die ik in Drenthe heb gemaakt op deze heerlijke, zomerse dag.

Op vrijdagmiddag reed ik naar Frederiksoord en checkte ik in bij hotel Frederiksoord. Net als bijna alle huizen in Frederiksoord, is ook het hotel onderdeel van de geschiedenis van dit ‘pauperoord’. Frederiksoord is ontstaan met de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid in 1818. Het begin van onze verzorgingsstaat, zou je kunnen zeggen. Armen, landlopers, misdadigers kregen in de zogenaamde koloniën een kans om een nieuw en beter bestaan op te bouwen. Naar Frederiksoord ging mensen nog min of meer vrijwillig, naar de latere koloniën ging men meer onder dwang. Gezinnen kregen hier een huisje, werkten op het land en verdienden geld dat alleen in de kolonie uitgegeven mocht en kon worden. Alcohol was verboden. In Frederiksoord is een koloniemuseum. Daar ben ik nog niet geweest, maar wandelend door het dorp, kom je al veel te weten door alle informatieborden die in het dorp zijn geplaatst. Je loopt eigenlijk door een bewoond museumdorp.

Na me geïnstalleerd te hebben in het hotel en op het terras wat gedronken en gelezen te hebben, wandelde ik de route door het Sterrebos, die overigens in het bos anders genoemd wordt dan in de folder. Geeft niet, want het, door de droogte naar regen snakkende, bos is mooi en je kan er fijn wandelen en op de route kom je dus veel te weten over de huizen en hun functies ten tijde van de kolonie. Na het eten maakte ik nog een korte avondwandeling in de hoop wat foto’s van de zonsondergang te kunnen maken en ik kwam toen een aantal kunstwerken van de kunstroute tegen.

Zaterdag meldde ik me bij het Huis van Weldadigheid voor de Instawalkintonature. Onder leiding van natuurfotograaf Harry Cock, bijgestaan door Aranka van de Drentse projectorganisatie Kunst en Cultuur gingen we al snel aan de wandel. We begonnen bij het wandelpad waar ik de avond ervoor ook al had gelopen. Dit pad met 3 kunstwerken is vrij toegankelijk, net als de wandelroute op het Holtingerveld. De expositie in het Huis van Weldadigheid is wel een betaalde expositie, maar het leuke is dat je toegangskaarten krijgt voor 2 dagen. En de locatie is bijzonder! Het terrein met kassen en schuren was van een tuinbouwschool en is nu verlaten, een prachtige urbexlocatie. Maar ook de oude tuinen en het pinetum zijn fantastisch om doorheen te lopen. De combinatie van deze aan de natuur teruggegeven gebouwen en tuinen en de kunst is bijzonder.

Na de rondgang over de locatie op Frederiksoord was de Instawalk voorbij. Er werden nog wat foto’s bekeken, maar daarna ging de groep uit elkaar. Ik ben nog een keer rondgelopen door de expositie en de tuinen en ben na een snelle lunch naar de andere locatie gereden. De wandelroute over het Holtingerveld is 4 kilometer en je passeert tijdens de wandeling niet alleen de kunst, maar ook 2 hunebedden, de Schaapskooi (en als je geluk hebt de kudde!), overgroeide hangars en bomkraters. Een fijne wandeling met voor mij als absoluut hoogtepunt een ontmoeting met de schaapskudde die weer onderweg naar huis, ofwel de Schaapskooi, was.

Tot 16 september kan je de expositie bezoeken en ik wil zeker een keer terug. Ik denk dat ik dan vooraf een fiets huur voor de fietsroute van 30 kilometer. Een aantal kunstwerken heb ik niet gezien en sommige wil ik graag nogmaals zien, net als het Koloniemuseum waar ik nu geen tijd meer voor had. Ik vind deze expositie echt een aanrader voor iedereen die van natuur en kunst houdt. De omgeving is echt prachtig en de kunstwerken zijn leuk, interessant en toegankelijk. Dat gecombineerd met de mooie wandel- en fietsroutes maakt het een super fijn uitje!

10 gedachtes over “Wandelen en kunst in Drenthe bij Into nature

  1. De hond in het water is de hond van de schaapskudde, die na een dag hard werken, een frisse duik nam. Hij was helemaal blij, maar ik stoorde hem misschien wel een beetje inderdaad.
   De expositie is zeker de moeite waard!
   Groet, Paulien

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s