Rondom en in Hilversum is veel te zien en te doen!

Al een maand niet geblogd. Niet omdat er niets te vertellen was, maar vooral omdat de internetverbinding op de campings in Frankrijk niet erg stabiel was. Ondertussen werd ik wel hevig verliefd op Normandië en Bretagne. Als je me op Instagram volgt, heb je al heel wat plaatjes van mijn vakantie voorbij zien komen. Een blog hierover zal ook nog zeker volgen, maar eerst wil ik je meenemen naar een paar leuke plekken in en rondom Hilversum waar ik afgelopen week was.

Zonnestraal

Afgelopen dinsdag bracht ik mijn fiets bij de fietsenmaker in Loosdrecht. Hartstikke aardige mannen en belangrijk: geen wachttijd van 2 weken voor een reparatie, zoals in Hilversum wel is. Enig nadeel, het is in Loosdrecht. Maar elk nadeel heb z’n voordeel: in dit geval een leuke wandeling over Landgoed Zonnestraal terug naar Hilversum.

Landgoed Zonnestraal bestaat dit jaar 90 jaar. Oorspronkelijk opgezet als sanatorium voor tbc-patiënten, later ziekenhuis en nu een terrein met o.a. een verzorgingshuis, aanbieders van zorgdiensten en Sanquin. Het bijzondere aan Zonnestraal zijn vooral de gebouwen die door Jan Duiker ontworpen zijn. Panden met veel glas, die opvallen door de kleuren wit en blauw, midden in de (groene) natuur van het Loosdrechts Bos.

In de tijd dat Zonnestraal een ziekenhuis was, heb ik er regelmatig gewerkt als verpleegkundige. De noodgebouwen waarin toen de verschillende afdelingen waren ondergebracht zijn weg, alleen de oorspronkelijke gebouwen van het sanatorium staan er nog. Op het terrein is ook het oude zusterhuis te vinden, de villa van de geneesheer-directeur en de werkplaatsen, waar herstellende patiënten naar toe konden voor bezigheden en een buitentheater in het bos!

Ik wandel en fiets graag over dit terrein met zijn bijzondere geschiedenis en ook deze keer was het weer genieten. Iedere laatste zondag wordt er een rondleiding gegeven, maar in de komende weken zijn er ook nog een aantal activiteiten in het kader van de Open Monumentendagen en het Erfgoedfestival Groen in Gooi en Vecht.

De Oude Haven

Verder lopend naar huis kwam ik langs de Oude Haven. Aan de kop van dit Hilversumse stadspark staat een oude zout- en zandbunker, ontworpen door Dudok. In dit gebouw, een Rijksmonument, huizen 2 bedrijven. Beneden zit Rifwachter Aquaria, een hele mooie aqariumwinkel waar ik graag even binnenwandel om naar alle mooie vissen te kijken, en boven zit restaurant Parc met een geweldig terras met uitzicht over het park. Ik kwam precies rond lunchtijd langs, dus…. 😉😉 Met mijn favoriete broodje kippendijtjes en een glaasje witte wijn had ik weer dat heerlijke vakantiegevoel! Lekker lunchen in de zon, zo fijn!

Beeldentuin de Zanderij

Ken je dat? Van die bezienswaardigheden in je omgeving waar je vaak langskomt, maar eigenlijk nooit bent geweest? Al honderden keren was ik er langs gefietst, maar nog nooit afgestapt, Beeldentuin de Zanderij. Deze week deed ik dat wel.

Om de een of andere reden had ik een overvolle tuin van beelden en hegjes verwacht, maar dat is de beeldentuin zeker niet. Ja, er staan veel beelden, heel veel beelden zelfs, maar de tuin is behoorlijk groot en weids en biedt ook mooie gezichten op de omringende weilanden en natuur. Naast de beelden is er ook veel aandacht voor de natuur, er zijn bijenkasten, poelen met salamanders en kikkers, er schijnen zelfs uilen te huizen. Al met al, een mooie plek om rond te wandelen. De toegang is gratis en er is ook een terras waar je een kop koffie kan drinken. Ik vond het een leuke ‘ontdekking’, deze beeldentuin op de rand van Hilversum.

Museum Hilversum

Dan was ik ook nog in Museum Hilversum. Daar kom ik graag. Het museum heeft vaak leuke tentoonstellingen. Nu is er Spotlight, een tentoonstelling van foto’s van bekende Nederlanders, gemaakt door 4 verschillende fotografen, Paul Huf, Govert de Roos, Sacha de Boer en William Rutten. Het is een leuke expositie, niet al te groot, die laat zien hoe bekende mensen vroeger en nu geportretteerd werden en worden. De expositie loopt tot 9 september. Dus ook nog te bezoeken tijdens de Open Studiodagen op 1 en 2 september. Tijdens de Open Studiodagen kan je op het Media Park een kijkje nemen in de wereld van radio en televisie. Vorig jaar heb ik dat ook gedaan.

Media Mile

Eind februari werd in Hilversum de Media Mile geopend, een route die leidt van station Hilversum naar Beeld en Geluid op het Mediepark. Het is een interactieve route, maar helaas, omdat ik de app niet kon vinden in de Google Playstore zat het actieve alleen in de wandeling die ik vanmiddag deed. Het begin is veelbelovend, maar later in de route werd ik iets minder enthousiast. Hier mis ik, denk ik, vooral het interactieve gedeelte. Ook werkten niet alle televisies en de belevingszuil bij de Sumatralaan ontbreekt.

Als de route tijdens de Open Studiodagen wel goed werkt, is het zeker een leuke manier om naar het Media Park te lopen of weer terug richting het centrum.

Update: De Media mile is geüpdatet en werkt. Leuk om te lopen en te beleven!

Siertuin Gooilust, de Costerustuin en de Sperwershof

In en om Hilversum zijn een aantal mooie tuinen te bezoeken. In Hilversum is dat de Costerustuin en het vlakbij gelegen Pinetum. In ‘s-Graveland kan je op woensdag- en zaterdagmiddag siertuin Gooilust van Natuurmonumenten bezoeken of de Sperwershof. Deze laatste tuin biedt ook de mogelijkheid om wat te eten en te drinken of bloemen en groenten uit de tuin te kopen. Ik kom graag in deze tuinen om te genieten van de bloemen, de geuren en kleuren. Afgelopen week heb ik ze er drie bezocht en ondanks de warme zomer, stonden alle tuinen er mooi bij.

De vakantie is bijna voorbij, maar in de komende weken zijn er weer een aantal leuke activiteiten in en om Hilversum. Kom je ook een keer naar Hilversum?

Dutch Media Week van 30 augustus tot 10 september
Open Studio Dagen op 1 en 2 september
Open Monumentendag in Hilversum op 8 en 9 september

6 gedachtes over “Rondom en in Hilversum is veel te zien en te doen!

    1. Klopt, Zonnestraal bestaat uit een aantal bijzondere gebouwen. Het is een rijksmonument, dus op open monumentendag te bezichtigen. De moeite waard, want het ligt in een mooi natuurgebied waar je fijn kan wandelen.
      Groet, Paulien

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s