Bezoek de Week van de Industriecultuur!

Deze week wordt in Noord-Holland voor de 2e keer de week van de Industriecultuur gehouden. In Zaanstad, IJmuiden en Beverwijk zijn er diverse activiteiten waarbij de industriecultuur in het zonnetje worden gezet. Zaterdag mocht ik met InstameetHolland mee voor een Instawalk door de gemeente Beverwijk. Een interessante en boeeiende dag.

In het gebied rondom het Noordzeekanaal zie je veel industrie. Tata Steel, voorheen Hoogovens, Verkade, Albert Heijn, het Hembrugterrein zijn er maar enkele voorbeelden van. Behalve dat deze bedrijven vaak in indrukwekkende gebouwen huizen of huisden, gebeurt er ook veel om die bedrijven heen. Er werden woonwijken gebouwd en er ontstonden verenigingen voor de mensen die bij die bedrijven werkten. Die veelzijdigheid zie je ook terug in het programma van de Week van de Industriecultuur. Je kan (oude) bedrijfshallen bezoeken, maar er zijn ook andere culturele activiteiten, zoals het optreden in de bedrijfshal van Buko van Egon Kracht, De Loftrompet, een muzikale ode aan de Beverwijkse Industriecultuur.

We begonnen de dag bij ISOO, een expositieruimte bij het station in Beverwijk, waar je nu een expositie over de Hoogovens kan bezoeken. Na de ontvangst en een uitleg van het programma liepen we naar de Broedmachine, een oud bedrijfspand waarin verschillende creatieve ondernemers hun bedrijf hebben gevestigd. Een startende bierbrouwer, een meubelontwerper, een koffiebranderij en diverse kunstenaars zijn hier druk bezig. Daarna liepen we naar de Pijp, de zeehaven van Beverwijk. In deze haven liggen grote schepen, er omheen liggen bedrijven die gebruik maken van die haven.

Na een korte pauze reden we naar Zee van Staal bij Wijk aan Zee. Aan de ene kant uitzicht op Tata Steel, aan de andere kant het Paasduin, er tussenin een indrukwekkende beeldententoonstelling van stalen beelden. Wat een waanzinnig boeiende plek! Echt een aanrader.

Een optreden van Egon Kracht, de Loftrompet, was het volgende onderdeel van het programma. Deze ode aan de Industriecultuur was een mooi intermezzo, waarvan het slotlied nog lang in ons hoofd bleef hangen. We eindigden de dag bij Brafoer, een hip restaurant tegenover het station van Beverwijk. Onder het genot van een drankje sloten we deze leuke dag af.

Op het programma van de Week van de Industriecultuur staan voor de komende week nog een aantal interessante activiteiten. De bezoeken aan de fabrieken zijn allemaal al volgeboekt, volgens mij, maar ik zie nog wel een aantal andere leuke activiteiten op het programma staan. Een paar weken geleden was ik al op het Hembrugterrein en een bezoek daaraan is zeker de moeite waard. Komend weekend is daar weer een Instawalk georgeorganiseerd door Artzaanstad.

 

Een gedachte over “Bezoek de Week van de Industriecultuur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s