Boekrecensie Een onbarmhartig pad van Gerwin van der Werf

‘Het moest de reis van ons leven worden, met een camper door IJsland toeren.’ Zo begint het verhaal van de ik-figuur, Tiddo, die vertelt hoe hij hoopt dat deze reis zijn huwelijk gaat redden. Samen met vrouw Isa en zoon Jonathan zullen ze IJsland verkennen. Voor ze vertrekken, gaat hij bij zijn moeder langs. Tot zijn verbazing lijkt ze niet thuis te zijn. Er ligt wel een envelop met een brief en geld op tafel. ‘IJsland is erg duur. Maak er een fijne reis van.’

De volgende dag vertrekt het gezin naar IJsland. Daar trekken ze met een camper van de ene vulkaan naar het andere mooie natuurgebied. Tijdens hun reis door het land pikken ze een lifter op, Svein. Svein is een grote, stoere hipster, een IJslander die tegenwoordig in Amerika woont. Hoewel Tiddo de bedoelingen van Svein wantrouwt, fascineert de man hem ook. Tot zijn grote spijt lukt het hem echter niet om meer toenadering tot Isa te vinden. Tiddo voelt dat hij steeds meer de grip op zijn huwelijk en de situatie waarin hij zich bevindt, aan het verliezen is.

Ondanks Tiddo’s wat negatieve beschrijving van IJsland (‘Overal zie je weer die verdomde Chinezen’), kreeg ik toch een fascinerend beeld van het land. Het liefst wilde ik gelijk zelf in het vliegtuig stappen om dit land te bekijken.

Het verhaal is een wat tragisch verhaal van hoe twee mensen in hun huwelijk uit elkaar groeien en niet in staat zijn om weer tot elkaar te komen. Daardoorheen loopt het verhaal van Svein met zijn vreemde verhalen, die zelf meent dat hij bovenaardse krachten heeft, waardoor hij mensen tot belangrijke inzichten kan brengen.

Het boek leest als een trein en geeft het gevoel van een detective. Ik was bezig met de ‘whodunnit’, terwijl er eigenlijk niets op te lossen was. Wat mij betreft is dit echt een aanrader, een fijn boek voor vakantie of om in de komende wintermaanden lekker mee op de bank te kruipen.

Dit boek mocht ik lezen en recenseren voor Miekes Leesclub van de NCRV.

5 gedachtes over “Boekrecensie Een onbarmhartig pad van Gerwin van der Werf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s