Museumtip: bezoek het LAM in Lisse!

Eind december bezocht ik het gloednieuwe museum het LAM in Lisse. Dit museum laat op een toegankelijke en moderne manier kunst zien die te maken heeft met eten en drinken. En wie houdt er niet van eten en drinken? Ik had in ieder geval een leuke middag in de plaats die vooral bekend is van het bloemenpark de Keukenhof.

Op social media zag ik in oktober/november opeens leuke foto’s en berichten over dit nieuwe museum, dat eind 2018 zijn deuren zou openen. Nieuwsgierig gemaakt besloot ik een bezoek te plannen via de website voor een bezichtiging. Ik las dat je met je mobiel een rondleiding door het museum maakt en dat maakte me nieuwsgierig. Wat ik van kunst over eten en drinken moest verwachten, wist ik niet helemaal. Het klonk misschien niet gelijk heel boeiend, maar ik liet me graag verrassen. En dat is gebeurd!

Bij binnenkomst word je verwelkomd door een medewerker die je uitlegt hoe het museum ‘werkt’. Met je mobiel in de aanslag vertrek je vervolgens met de lift naar de 3e verdieping. Op je mobiel krijg je steeds een detail van een kunstwerk te zien en vervolgens ga je op zoek naar dat kunstwerk. Over elk schilderij, installatie of beeld dat je tegenkomt, kan je online informatie vinden.

Het is leuk! Het onderwerp voedsel wordt op alle mogelijke manieren aangevlogen, van hele degelijke schilderijen, via enorme installaties tot fascinerende video’s. De meeste indruk maakte de enorme verzameling witte keramieken voedingsmiddelen die laat zien wat iemand in een jaar gegeten heeft. Fascinerend! Maar de enorme bonbons en de video van de hotdog etende man zijn ook boeiend. Ik denk dat kinderen dit ook een leuk museum vinden door de herkenbaarheid van alledaagse voorwerpen in de getoonde kunst.

Tijdens mijn wandeling door het museum werd ik regelmatig aangesproken door medewerkers die wilden weten wat ik van een kunstwerk vond of die me aanvullende informatie gaven. Ze stimuleren je om beter te kijken. Wat betreft het rondlopen met de mobiel, daar ben ik wat dubbel over. Het is fijn dat niet overal bordjes bij hangen en je bent natuurlijk vrij om zelf te bepalen hoeveel informatie je opzoekt, maar ik vond het ook best lastig dat ik steeds op mijn mobiel moest kijken als ik iets wilde weten.

Wat ik miste was een koffiecorner of restaurantje, en natuurlijk de museumwinkel! Ik heb begrepen dat er nu een mobiele koffiebar voor het museum staat. Dat is fijn, want als je een tijdje onderweg bent geweest, is een kop koffie best welkom. Na het bezoek kan je heerlijk wandelen over het Landgoed Keukenhof waar ook nog allemaal mooie beelden staan, onder andere werk van de Hilversumse kunstenaar Paul Kubic.

Al met al kan ik een bezoek aan het LAM aanraden. Kijk op de website www.lamlisse.nl van het museum voor meer informatie en om kaarten te bestellen.

6 gedachtes over “Museumtip: bezoek het LAM in Lisse!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s