Bezoek de Hollandse meesters in Amersfoort!

Het was weer tijd voor een leuk uitje en ik had geluk, want ik mocht tijdens een speciale Instawalk in een ‘empty’ Kunsthal KAdE in Amersfoort de tentoonstelling Maestro van Wittel bekijken. Nog voordat de deuren voor het grote publiek opengingen, mochten wij door deze bijzondere expositie wandelen en hadden we ruim blik op de enorme stadsgezichten en landschappen die schilder Casper van Wittel en fotograaf Hans Wilschut hebben vastgelegd. Deze mooie tentoonstelling is nog tot 5 mei te bezoeken en is echt een aanrader!

De schilder Casper van Wittel is in de 17e eeuw geboren in Amersfoort en verhuisde rond 1673 naar Italië. In Rome aangekomen legde hij zich toe op het schilderen van stadsgezichten. Hij werd beroemd in Italië om zijn vernieuwende manier van schilderen. Waar andere schilders het landschap nogal eens aanpasten om te laten zien wat ze wilden laten zien (denk aan het bekende Gezicht op Dordrecht van Aelbert Cuyp), liet Van Wittel de stad zien hoe hij was. Misschien wel daarom herken je veel van de geschilderde plaatsen nog met gemak, ondanks dat er in 350 jaar wel het een en ander is veranderd. 

Naast de enorme stadsgezichten en landschappen van Van Wittel hangen er foto’s van Hans Wilschut die hij in opdracht van Kunsthal KAdE maakte in Rome, Napels, Venetië en Amersfoort, van de plekken die 350 jaar eerder door van Wittel zijn geschilderd. Na een uurtje rondwandelen tussen al die mooie prenten, wilde ik eigenlijk gelijk door naar Italië, want wat is het toch een prachtig land! Na afloop van ons bezoek kregen we nog een goodiebag (🤗🤗) met het boek van de tentoonstelling en ook een heel leuk kinderboek over Casper van Wittel, Casper met de oogjes! Wat een verwennerij!

Na het bezoek aan de Kunsthal liepen we het naastgelegen Eemhuis binnen, waar naast een bibliotheek, ook Archief Eemland, Scholen in de kunst en de Kunsthal in huizen. Dit bijzondere gebouw is van binnen misschien nog wel mooier dan aan de buitenkant. De omhooglopende bibliotheekzaal met de lampjes en de open ramen naar andere ruimtes is indrukwekkend. Op verschillende verdiepingen kan je wat drinken, zo ook op de 4e verdieping waar een espressobar  is en een expositie van het werk van cursisten van Scholen in de kunst. Op het terras heb je mooi uitzicht over het Eemkwartier. Het Eemhuis is gebouwd door Neutelings Riedijk Architecten, die ook het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum en Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen hebben ontworpen. De signatuur van dit architectenbureau is duidelijk herkenbaar.

Nadat we het Eemhuis uitgebreid hadden bewonderd en gefotografeerd, liepen we naar het gezellige stadscafe Nul33 voor een lekkere lunch en uitzicht over Amersfoort vanaf het dak. Nul33 zit in een mooi gerenoveerd pand aan de Langestraat. Leuk weetje, als je in de kelder staat, bevind je je op het straatniveau van Amersfoort in de middeleeuwen. Het café heeft een terras, dat er zelfs  op een regenachtige dag heel vrolijk uitziet. Een leuke plek voor je lunch of drankje als je Amersfoort bezoekt.

Na afloop van de Instawalk ben ik naar het Mondriaanhuis  gelopen. Hier was ik ooit al eens geweest, maar in het kader van Hollandse meesters vond ik dat ik deze meester niet kon overslaan. Het Mondriaanhuis is een klein museum, gehuisvest in het geboortehuis van de grote kunstenaar. Het museum is zeer de moeite waard door de 2 prachtige filminstallaties (prijswinnende creaties!) over het leven en werk van Mondriaan. Momenteel is er ook de expositie Mon: fleur van Sally Pittman te zien. Zij heeft zich laten inspireren voor haar werk van bijzondere jurken en stoffen door het vroege werk van Mondriaan.

Na nog een kleine wandeling door het gezellige en historische centrum van Amersfoort ben ik moe, maar voldaan weer naar het station gelopen. Ondanks het sombere weer blijft Amersfoort een leuke stad!

 

 

6 gedachtes over “Bezoek de Hollandse meesters in Amersfoort!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s