De Haringvlietsluizen, een bezoek waard!

Vorige week mocht ik tijdens een Instameet van Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen van binnen en van buiten bekijken. Ik had een ontzettend leuke en interessante middag en leerde over de sluizen, glasaal, het Kierbesluit en ‘geoormerkte’ zalm.

De Haringvlietsluizen of Haringvlietdam is onderdeel van de Deltawerken, het complex van stormvloedkeringen dat ons land moet beschermen tegen het water. En dat dat nodig is, is wel gebleken in 1953. De plannen voor een beschermingsplan bestonden al, maar zijn na de watersnoodramp versneld uitgevoerd. De Haringvlietsluizen zijn in gebruik sinds 1971 en zijn sinds 2016 een Rijksmonument. De sluizen zijn 1 kilometer lang en voeren jaarlijks 30 miljard kubieke meter water af.

Wat maakt die Haringvlietsluizen nu zo bijzonder? Ze houden hoogwater van de Noordzee tegen en beschermen daarmee de inwoners van Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en het Eiland van Dordrecht. Ze regelen ook het waterpeil in het Haringvliet. Dat water komt van de Rijn en de Maas en overtollig water wordt in zee geloosd. Maar in de sluis zitten ook vispassages, waardoor vissen als de zalm en de glasaal vanuit de Noordzee het Haringvliet kan bereiken en via de rivieren naar Duitsland en verder kan zwemmen naar hun paaigebieden. Via deze link kom je bij een mooie video die uitleg geeft over het belang van de Kierbesluit dat sinds 2018 wordt uitgevoerd.

Na een uitgebreide uitleg over het belang van de Haringvlietsluizen en een filmpje waarin we zagen hoe er bij een zalm een zender werd geïmplanteerd, gingen we eerst naar het dak van het gebouw van Rijkswaterstaat om van bovenaf een blik op de sluis te werpen. Daarna liepen we naar de sluizen en kregen we ook een kijkje in de sluizen. We zagen de reusachtige machines die de sluizen in beweging zetten. Indrukwekkend om te bedenken dat elke sluis door 2 van die reusachtige machines wordt bediend. Hoeveel water er van het Haringvliet in de Noordzee wordt gelaten, wordt bepaald door de waterstand bij Lobith. Het is bijzonder als je bedenkt wat er voor een kennis en wetenschap nodig is om te zorgen dat die sluizen goed werken en ons landje veilig is voor het water.

Nadat we de sluizen hadden bekeken, liepen we langs het water naar de Goereese sluis waar scheepvaartverkeer (o.a. de vissersboten) het Haringvliet op kan. Daar werden we ingewijd in alle ins en out van de glasaaltelling. De glasaaltjes die daar in het water worden opgevist zijn 2 jaar oud en hebben al een hele reis van zo’n 6000 km achter de rug. De glasaaltellingen worden uitgevoerd omdat de palingstand nog steeds achteruit gaat en men hoopt de vismigratie te bevorderen door dagelijks de spuisluizen korte tijd open te zetten. Hierdoor kan de aal de rivier op en de paaigebieden bereiken.

Na de glasaaltelling liepen we naar het strandje aan de andere kant van de sluis voor een groepsfoto en een borrel bij het leuke restaurant Zoet en Zout. Na de borrel hebben we nog de bunker bekeken die op het terrein van Rijkswaterstaat ligt. Die bunker die gebouwd is ten tijde van de Koude Oorlog, was bedoeld om in geval van oorlog toch de sluis te kunnen bedienen. Echter vanuit de bunker was de sluis niet te bedienen, dus had er toch steeds iemand uit de sluis gemoeten om de sluis alsnog te bedienen. 😦 Interessant is dat de bunker nog vrijwel in originele staat is.

Ik heb een hele interessante middag gehad. De sluizen zijn jaarlijks tijdens Open Monumentendag te bezoeken en ook dan worden er rondleidingen georganiseerd door de sluis. Beslist de moeite van het bezoeken waard, want hoe vaak krijg je de kans om in de sluizen te lopen?

Rijkswaterstaat ontzettend bedankt voor deze leuke en leerzame middag. Ik hoop nog vaker zo’n leuk uitje te mogen meemaken.

5 gedachtes over “De Haringvlietsluizen, een bezoek waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s