Bezoek het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten

Vrijdagavond 12 april deed ik mee aan een van de MuseumkaartMatchactiviteiten die georganiseerd waren tijdens de Nationale Museumweek. In verschillende musea in het land waren activiteiten georganiseerd waar je als museumkaarthouder aan mee kon doen. Behalve dat je een speciale rondleiding door het desbetreffende museum krijgt, ontmoet je ook andere museumkaarthouders. Een leuk initiatief. Ik had gekozen voor een bezoek aan het Waterliniemuseum in Bunnik, Fort bij Vechten.

Fort bij Vechten is het op een na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met een aantal andere forten zijn zij gebouwd om in geval van oorlog de stad Utrecht te beschermen. Gelukkig is het nooit zo ver gekomen, al hebben onder andere in de Eerste Wereldoorlog en vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog er wel soldaten in dit fort gemobiliseerd gezeten. Er is echter nooit vanuit dit fort gevochten. Tegenwoordig is er rondom dit fort van alles te beleven, er zijn talloze outdooractiviteiten te doen, er kunnen feesten worden gegeven en er is het Waterliniemuseum.

Het Waterliniemuseum vertelt het verhaal van de verdedigingswerken van Nederland. Het laat je zien hoe vanuit de verschillende forten een stad als Utrecht verdedigd kon worden. Je ziet dat door het laten vollopen van de polders de vijand niet meer bij de stad kon komen. Het leukste vond ik de virtuele parachutesprong die je kan maken en waarbij je de waterlinie onder je tot leven ziet komen. Met filmmateriaal, foto’s en allerlei interactieve elementen beleef je de waterlinie. Daarnaast zijn er ook rondleidingen over het fort waarbij je een goed beeld krijgt van de functies van het fort en het leven in het fort. Net als veel andere forten ligt ook Fort bij Vechten weer in een prachtige omgeving en is het genieten van de mooie natuur. Je kan er heerlijk wandelen en fietsen.

Vlak bij dit Fort ligt Fort Rhijnauwen. Dit fort is in de winter gesloten, omdat er een grote hoeveelheid vleermuizen overwintert, maar in de zomer zijn er wel rondleidingen mogelijk. Er is een wandeltocht tussen de 2 forten en die wil ik ook beslist nog een keer doen. Geen superlange tocht, ik geloof nog geen 4 kilometer, maar wanneer je beide forten bezoekt, heb je toch een hele leuke dag! En vlakbij Fort Rhijnauwen zit een leuk pannenkoekenrestaurant waar je heerlijke pannenkoeken kan eten in een fantastische tuin. Maar ook op Fort bij Vechten is er horeca aanwezig.

Ik had een hele leuke avond met allemaal gezellige mensen. Het was erg leuk om een rondleiding over het fort te krijgen, het Waterliniemuseum te bezoeken en ook nog een Meet and Greet te hebben met de kunstenaars van de expositie Geeft Acht! Schone kunst van militaire kleding. Deze expositie was echter maar tot 14 april te zien. Eind april is er weer een nieuwe tijdelijke expositie, een Kinder Doe Expo Nurdius Maximus.

Vind je het ook leuk om samen met anderen naar een museum te gaan? Onlangs ben ik op Facebook gestart met de Museummatchgroep. In deze groep kan je makkelijk op zoek naar een of meerdere maatjes voor een museumbezoek, maar ik zal ook een aantal keer per jaar een museummeet organiseren. We ontmoeten elkaar dan bij een leuk museum, bekijken dit en drinken na afloop nog wat met elkaar. Zin om mee te doen? Meld je aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s