Meet me at the museum

Gisteren was er al weer de 4e museummeet en het was weer fijn! Met een paar mensen een museum ontdekken, is gewoon gezellig. Een paar maanden geleden bedacht ik dit concept en ik heb er tot nog toe geen spijt van gehad. Ik heb allemaal aardige mensen ontmoet en met hen 4 mooie musea gezien. Daarom nu een kleine terugblik naar hoe het begon en verder ging.

Begin april kreeg ik een uitnodiging voor de museummatchavond die door de organisatie van Museumkaart jaarlijks wordt georganiseerd. Vorig jaar was dat ook gezellig, omdat je op zo’n avond heel makkelijk in gesprek komt met de andere bezoekers. Op de site van Museumkaart kan je ook op zoek naar een maatje om een museum te bezoeken. Een leuk idee, maar waarom maar met één iemand naar het museum, waarom niet met een groepje mensen? Het idee van de Museummatchgroep was geboren. En om het idee gelijk goed op de kaart te zetten, organiseerde ik de eerste museumontmoeting naar de tentoonstelling van Erwin Olaf. Met succes, want voor de eerste keer op 20 april meldden zich al gelijk 8 mensen aan! We spraken af in het museumcafé van het Gemeentemuseum Den Haag, maakten kennis en dronken koffie en bezochten vervolgens het museum en de bijzondere tentoonstelling van Erwin Olaf. Ieder in zijn eigen tempo, maar onderweg kwamen we elkaar tegen. Sommigen liepen gezamenlijk op, anderen hadden genoeg aan de toevallige ontmoetingen met elkaar.

De tweede museummeet , zoals ik de ontmoetingen was gaan noemen, vond 18 mei plaats in het Centraal Museum in Utrecht. Het was heerlijk weer en we konden beginnen met koffie in de museumtuin! Nu bestond de groep al uit zo’n 10 mensen. De expositie van Jessica Stockholder vonden sommigen tegenvallen, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de vele andere tentoonstellingen die er op dat moment waren, zoals Rietvelds lattenleunstoel 10x anders, Frank Van den Broeck, Joyce Vlaming, de tentoonstelling Moed en de tekeningen van Peter Vos. Daarnaast is er een mooie vaste collectie en natuurlijk het atelier van Dick Bruna. We hebben ons zeker vermaakt, zowel in het museum als buiten in de tuin.

De derde museummeet ging naar Zwolle, de Fundatie. Daar kan je deze zomer naar de Zomerexpo Europa, de beelden van Charlotte van Pallandt en de bijzondere schilderijen van Michael Triegel. We begonnen wederom met koffie op het terras van het tegenoverliggende etablissement en halverwege ons bezoek kwamen we daar terug voor een lunch, die zo gezellig was dat we bijna 2 uur later pas afrekenden! Een paar mensen ging na de lunch huiswaarts, maar met de rest liepen we nog een keer het museum in, om daar om 5 uur vriendelijk, maar beslist naar buiten te worden gestuurd. Echt een supergezellige en leuke middag!

De laatste museummeet voor de vakantie was 6 juli. Er melden zich veel mensen aan en ook weer af, maar uiteindelijk bezochten we met zijn vieren het museum Jan van der Togt in Amstelveen. Jan van der Togt was de man van de Tomado-fabriek, die na zijn werkzame leven een mooie kunstverzameling aanlegde. We bezochten het museum en liepen aansluitend een klein deel van de Amstelveense route van ArtZuid waar ook een aantal beelden van Klaas Gubbels staat. Naast de vaste collectie van vooral glaswerk, zagen we de tentoonstellingen Klaas Gubbels 85 jaar en Ayako Rokkaku. Verder hadden we het geluk dat we het museumhuis van kunstenaar en medeoprichter van het museum, Jan Verschoor, mochten bezoeken, een huis vol kunstwerken van hemzelf, maar ook van onder andere Miro en Jan Schoonhoven.

Het concept van de museummeet is eenvoudig. We spreken af in het museumcafé of een cafeetje in de buurt om elkaar te ontmoeten en gaan dan na de kennismaking het museum in. Het bekijken van de tentoonstelling doe je in je eigen tempo, alleen, met zijn tweeën of met elkaar, precies zoals het uitkomt. Tussendoor of na het bezoek drinken of eten we nog iets met elkaar, als je daar zin in hebt. Het is dus heel vrijblijvend, maar door de kennismaking vooraf wel gezellig. Je bent niet alleen in het museum, maar kan van gedachten wisselen met elkaar over datgeen wat je ziet. Dat maakt het voor mij in ieder geval leuker dan alleen een museum bezoeken.

Na de zomervakantie ga ik zeker weer nieuwe museummeets organiseren. Er zijn genoeg mooie musea en er komen vast weer interessante tentoonstellingen om naar toe te gaan. Als je zin hebt om een keer mee te gaan, houd de site dan in de gaten. Heb je leuke ideeën voor een museummeet? Laat het me weten! Je kan me ook volgen op Instagram via Museummeetspaulien en/of Paulienwashere of je meldt je aan op Facebook bij de Museummatchgroep. Tot ziens bij een volgende museumontmoeting!

7 gedachtes over “Meet me at the museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s