Ontdek Haarlemmermeer!

Gisteren heb ik een supergezellige instameet gehad in de Haarlemmermeer. Een instameet is een bijeenkomst van enthousiaste Instagrammers op een mooie locatie, die daar vervolgens op hun Instagram verslag van doen. Wij bezochten een aantal locaties in de Haarlemmermeer, het Cruquiusgemaal, Fort van Hoofddorp en het Theaterfestival Grazende Zwaan op Landgoed Klein Vennep.

We begonnen met een bezoek aan het Cruquius Museum. In 1839 werd de Wet op de drooglegging van het Haarlemmermeer aangenomen nadat de zware stormen van 1834 duidelijk hadden gemaakt dat de ‘Waterwolf’ getemd moest worden. Dit museum toont een van de stoomgemalen die gebruikt werden bij het leegpompen van de Haarlemmermeer (to put a long story very short 😀). Een prachtig gebouw dat een bezoek meer dan waard is. Het museum heeft vorig jaar een grote opfrisbeurt gekregen, waardoor het verhaal over de drooglegging en de werking van een stoomgemaal nog beter wordt uitgelegd.

Niet ver van het gemaal in Hoofddorp bezochten we Fort van Hoofddorp. Dit fort met twee verdiepingen is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Tot ruim 10 jaar terug lag het fort er verlaten bij en was het niet te bezoeken. Maar nu is het fort ingrijpend opgeknapt en herbergt het een restaurant, een muziekschool en zelfs een theater. Op het fort is een mooie tuin en vanaf het fort heb je zicht op de in 1977 verplaatste Korenmolen de Eersteling.

We eindigden de dag op Theaterfestival Grazende Zwaan. Dit weekend (10-12 september) worden op Landgoed Kleine Vennep allerlei theatheractiviteiten uitgevoerd. Wij zagen het boerendrama Kiem waarin toekomst en heden elkaar ontmoeten. Na de voorstelling was er nog een Stamtafelgesprek over de gevolgen van alle regelgeving omtrent o.a. het veredelen van gewassen voor het boerenbedrijf (another shortened story).

Het was een boeiende dag waarop we weer eens zagen hoe mooi en bijzonder ons Nederlandse landschap en geschiedenis is. Laten we er zuinig op zijn!

Met dank aan Ontdek Haarlemmermeer, Ode aan het landschap Noord-Holland, Cruquius Museum, Fort van Hoofddorp en Karavaan en Monique Anrochte van Instameet Holland

2 gedachtes over “Ontdek Haarlemmermeer!

  1. Hoi Paulientje, Mooi leuk verhaal met fotoos, maar ik lees aan het begin dat de drooglegging van de Haarlemmermeer het gevolg was van een zware storm in 1934 was. Moet dat zijn 1834 en dat in 1836 een wet is gemaakt om het meer leeg te pompen? Groet Hans.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s